Esmorzar i sopar aviat pot reduir el risc cardiovascular, segons un estudi
Es tracta d’una investigació de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), en col·laboració amb centres francesos
Esmorzar i sopar aviat s’associa a un risc menor de patir malalties cardiovasculars, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), en col·laboració amb centres francesos. Els resultats de l’estudi, publicats a Nature Communications, destaquen la importància de l’horari i el ritme dels àpats diaris per reduir el risc de malalties cardiovasculars. L’estudi en la investigació realitzada amb una mostra de més de 100.000 participants a qui es va fer seguiment entre el 2009 i el 2022. Han participat, a més d’ISGlobal,tres centres francesos: l’institut d’investigació en agricultura INRAE, l’institut de salut i medicina Inserm i la universitat Sorbonne Paris Nord.
Segons la investigació, sopar tard –després de les 21 hores– es pot relacionar amb un increment del 28 % en el risc de malalties cerebrovasculars (com l’ictus) si es compara amb els que ho fan en compara abans de les 20.00 hores, sobretot en les dones. Com recull l’agència Efe, a més, un dejuni nocturn més prolongat entre l’últim àpat del dia i el primer de l’endemà s’associa a un menor risc de malaltia cerebrovascular. Per tant, fer el primer i l’últim àpat del dia més aviat amb un període més llarg de dejuni nocturn podria ajudar a prevenir el risc de malalties cardiovasculars.