Salut

Canviar el punt de col·locació dels marcapassos pot evitar complicacions posteriors

Un estudi del servei de cardiologia de l’Hospital del Mar demostra que canviar el punt de col·locació i activació dels marcapassos dins del cor pot reduir de forma dràstica les complicacions associades a l’ús d’aquest aparell. Més del 12 % de les persones a qui s’instal·la un marcapassos desenvolupa una disfunció del ventricle esquerre, que pot suposar l’aparició d’arítmies o una insuficiència cardíaca per l’activació anòmala de la musculatura del cor. En alguns d’aquests casos, això suposa noves intervencions per posar un nou marcapassos en el costat esquerre que reverteixi els efectes adversos del primer.

Els marcapassos, de forma habitual, s’implanten a la punta del ventricle dret per estimular la musculatura del cor i restablir el ritme cardíac adequat. Però els resultats dels investigadors catalans, publicats a la revista Circulation: Arrhythmia and Electrophysilology, revelen que si el marcapassos es posa a l’interior del septe ventricular, l’àrea que separa els dos costats del cor, i n’estimula la branca esquerra, s’eviten aquestes complicacions.

“En pacients amb la funció cardíaca normal, en posar-los el marcapassos a la branca esquerra, aconseguim regular el ritme cardíac, evitant deterioraments. Amb la localització habitual, es deteriora un 6 % de mitjana en sis mesos”, explica el doctor Ermengol Vallès, autor del treball i cap de secció de la Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia.

Tècnica ja en ús

Aquest punt de col·locació de marcapassos ja s’utilitza per als pacients que en requereixen un i tenen el cor feble, de manera que ampliar-ne l’us podria estalviar un gran nombre d’aquestes segones intervencions.

L’estudi es va fer seguint l’evolució de 75 pacients amb marcapassos intervinguts a l’Hospital del Mar. Comparant l’evolució posterior, es va veure que usant la nova ubicació es preserva la funció cardíaca a mitjà termini i disminueixen els ingressos per insuficiència cardíaca, concretament del 22 % al 5 %, amb una caiguda del 78 % quan es comparen tots dos grups de pacients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona