Salut

El centre de salut Albera té el doble de visites

Atribueixen l'increment a la proximitat del servei, el treball en equip i l'atenció integral

La unitat de treball social (UTS) de l'ABS de Peralada ha multiplicat gairebé per dos el nombre de casos atesos en els onze primers mesos de l'any respecte al total del 2010. Aquest any, el nombre de visites ha estat de 517, mentre que el 2010 van ser 272. Els responsables del servei assenyalen el tracte de proximitat que ofereixen els professionals, el treball en equip i l'atenció integral com a elements que expliquen directament aquest augment del nombre de pacients tractats.

Les característiques mateixes del servei ajuden a detectar casos sovint de mal descobrir, com ara els maltractaments en l'àmbit familiar, complicació que augmenta als nuclis rurals. El context de crisi econòmica accentuada no és una causa que hagi d'explicar necessàriament l'augment del nombre de casos, a parer de la responsable del servei, la treballadora social Marta Ballester.

La majoria dels pacients atesos per la UTS tenen malalties cròniques i amb limitacions físiques, psíquiques i socials, a banda que moltes d'aquestes malalties són neurodegeneratives. En la majoria dels casos atesos aquest 2011 (64) es demanava ajuda per tramitar la llei de la dependència. També s'ha ofert assessorament i informació sobre el procés a seguir per fer un testament vital (11) i suport emocional davant situacions de pèrdua o malalties greus (7). El programa d'atenció domiciliària atén 84 pacients.

L'ABS Peralada, l'autogestió

L'ABS de Peralada està dotada d'un equip sanitari de set metges, una pediatra, sis infermeres i dues auxiliars. Aquesta àrea bàsica té una singularitat, és l'única de les comarques gironines de base associativa en què la gestió la porten els mateixos professionals sanitaris

La seva eficiència és coneguda. El director d'Albera Salut, Lluís Martínez Via, afirma que la motivació del personal i la ràtio baixa de pacients són els secrets del bon funcionament. La unitat de treball social d'Albera Salut atén usuaris d'Espolla, Pedret i Marzà, Rabós, Mollet de Peralada, Masarac, Vilajuïga, Sant Climent Sescebes, Garriguella, Cabanes, Vilabertran, Vilamaniscle, Peralada, Vilanova de la Muga i Vilarnadal. Lluís Martínez assegura que l'entrada dels sanitaris a les cases facilita la detecció de casos. Els usuaris “van guiats pel metge que coneixen de tota la vida, i això ajuda molt”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.