Salut

Les agressions a metges es dupliquen a Tarragona

Un estudi del Col·legi de Metges amb dades dels proveïdors alerta d'un repunt en agressions verbals i físiques

L'hospital Joan XXIII de Tarragona i el Sant Joan de Reus, els més afectats

Crit d'alerta del Col·legi de Metges de Tarragona sobre un repunt de les agressions que reben el col·lectiu i altres professionals sanitaris. Per primer cop, la institució ha intentat fer un estudi real de les agressions (físiques, verbals o simbòliques) que pateix el personal sanitari a la demarcació a partir de la informació dels departaments de salut laboral dels tres proveïdors del sector: l'Institut Català de la Salut (ICS), la Xarxa Santa Tecla i Sagessa. L'informe, que ha analitzat els anys 2014 i 2015, revela que el nombre d'agressions a metges es va duplicar a la demarcació, ja que va passar de 35 el 2014 a 70 l'any passat.

Pel que fa a les agressions globals al personal sanitari, es van incrementar un 14%, en passar de 176 el 2014 a 201. La majoria dels episodis recollits són agressions de tipus verbal o gestual, mentre que les físiques representen un 12% del total. Per centres on es produeixen, l'hospital Joan XXIII de Tarragona (amb 84 agressions l'any passat) i els hospitals de Sagessa (especialment l'hospital Sant Joan de Reus, però també els de Móra d'Ebre i Amposta) acumulen més casos. De les més de 200 agressions, però, tan sols dues han arribat a ser denunciades judicialment: es tracta de dos casos d'amenaces a metgesses al CAP de Torredembarra i al CAP Llevant de Tarragona, tots dos de la Xarxa Santa Tecla.

“Fins ara arribaven poques denúncies al col·legi, ja que molts professionals temen represàlies o no tenen temps per venir a fer la gestió”, va explicar el secretari general del Col·legi de Metges de Tarragona, Frederic Mallol. L'agrupació va demanar ahir que es millorin els mecanismes de comunicació d'aquests casos.

LA XIFRA

70
agressions a metges
són les que es van produir l'any passat. La majoria van ser contra dones.

Les retallades, un possible factor de fons

A causa del resultat de l'estudi, el Col·legi de Metges de Tarragona es va sumar al manifest estatal de la professió en què es demana tolerància zero a les agressions i que es reforcin tant les mesures preventives com les campanyes de conscienciació. A l'hora d'analitzar els factors darrere el repunt de les agressions, el president del col·legi, Fernando Vizcarro, va reconèixer que la “frustració” vinculada a les retallades en sanitat hi tenen un paper, així com la sensació que s'ha “relaxat” la lluita contra aquests fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona