Salut

Disminueix lleugerament la llista d'espera per cataractes

Les operacions al Camp de Tarragona es programen a una mitjana de 74 dies, 24 hores menys que l'any anterior (75)

Creix la xifra de persones pendents d'intervencions de pròtesi de genoll i baixen les de maluc

Paciència, molta paciència. És el que hauran de tenir els ciutadans tarragonins que vulguin operar-se de cataractes després que, el 2015, augmentés notablement el nombre de pacients pendents de la intervenció als hospitals de tota la regió sanitària del Camp de Tarragona. Segons dades del Departament de Salut, l'increment va ser de 177 persones, un fet que situa la xifra d'usuaris pendents de l'operació en 1.625 persones, un 12,2% més que a finals del 2014.

Tot i aquest increment de sol·licitants, a la demarcació, el temps mitjà d'espera, tant en pacients ja intervinguts com en usuaris encara per operar, es va reduir lleugerament durant l'any passat. La reducció va ser mínima entre els pendents de l'operació (1 dia), però més palpable entre les persones ja operades (20 dies menys).

Operacions en sis mesos

Pel que fa a les intervencions de pròtesi de maluc i de genoll, les dades del 2015 mostren llum i ombres. Amb relació a les operacions del genoll, la xifra de pacients que resten pendents de la intervenció és de 557, un 14,4% més que l'any 2014 (487). També ha augmentat el temps d'espera per a pacients pendents de la intervenció, que ara se situa en 159 dies, 44 més que l'any anterior.

Respecte dels procediments de pròtesi de maluc, a finals del 2015, a la regió sanitària de la demarcació de Tarragona, hi havia 116 usuaris pendents de la intervenció, un 30% menys que l'any anterior. El temps d'espera també s'ha reduït fins als 73 dies, una setmana menys que l'any anterior (80).

En línies generals, tot i la saturació als centres mèdics, el temps previst perquè les persones pendents d'intervenció siguin operades en un temps de sis mesos es manté semblant al 2014 (90,8% enlloc de 95,5%). En el cas de les 557 persones que resten pendents d'una pròtesi al genoll, un total de 244 seran operades en un termini de tres mesos. I el 63,9% en un màxim de mig any, un percentatge inferior al del 2014, en què es garantia la intervenció en sis mesos al 80,5% dels sol·licitants.

En canvi, en les operacions de maluc s'ha mantingut la xifra del 100% d'intervencions en un màxim de sis mesos. I en les de cataractes, el 99,3% dels pacients tenen cita en un termini de 181 dies, un percentatge lleugerament inferior al del 2014, en què el 100% dels usuaris tenien garantida la cirurgia en un termini de mig any.

Un centenar de tumors

També millora el temps de resposta pel que fa a les actuacions de cirurgia oncològica a la regió sanitària de Tarragona. El 2015, hi havia pendents 130 operacions per neoplàsia maligna. Més de la meitat (79) estaven programades en un termini inferior als 46 dies. De la resta –51 intervencions de neoplàsia maligna de recte i d'anus, pell, pròstata i bufeta–, només 3 ho estaven més enllà dels 91 dies.

El Departament de Salut ha presentat, recentment, un pla integral per millorar les llistes d'espera i anar reduint progressivament les cues a la sanitat.

LES XIFRES

1.625
persones
estaven pendents d'operacions de cataractes al Camp de Tarragona a finals del 2015.
5
hospitals
formen part de la regió sanitària: Joan XXIII, Sant Joan de Reus, Sant Pau i Sant Tecla, Valls i el Vendrell.

Menys cues a les Terres de l'Ebre

A la regió sanitària de les Terres de l'Ebre, els millors resultats es van registrar, curiosament, en les operacions de cataractes. Es van reduir les llistes d'espera (de 86 a 77 dies) i també el nombre de pacients pendents de la intervenció un 31%. En aquest sentit, només va augmentar el temps d'espera en pacients ja intervinguts, de 149 a 162 dies.

Pel que fa al procediment d'implantació de pròtesi de genoll, durant el 2015, es van reduir les cues als hospitals (de 92 a 80 dies), així com la xifra de persones pendents de la implantació (de 206 a 204) i el temps d'espera en pacients ja intervinguts de genoll (de 199 a 141). Finalment, en relació a les intervencions al maluc, el balanç no va ser tan positiu. Es va rebaixar substancialment el temps d'espera en pacients ja operats (un 44%), però, en canvi, van augmentar també considerablement els dies d'espera per a persones pendents d'intervenció (de 62
a 96).

Globalment, l'any passat, gairebé totes les operacions pendents de cataractes i pròtesis en hospitals de les Terres de l'Ebre – l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa, l'hospital comarcal Móra d'Ebre, la clínica Terres de l'Ebre i l'hospital comarcal d'Amposta– van ser programades en un màxim de 181 dies. En el cas concret dels procediments de cirurgia oncològica, la majoria d'intervencions es van programar en un màxim de 60 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 començaran les expropiacions de l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres