Salut

Salut garanteix als pobles de l’ABS de Bàscara que no es tancaran consultoris

Els alcaldes es van reunir ahir amb la direcció territorial de Salut per expressar les seves inquietuds

La falta de professionals aguditza la problemàtica

No es planteja cap tancament de consultori a l’àrea bàsica de salut de Bàscara; aquest és el missatge que la directora de l’Institut Català de la Salut a Girona, Sara Rodríguez, va transmetre ahir a la desena d’alcaldes que havien sol·licitat una reunió després de constatar una sèrie de canvis en els serveis dels seus consultoris.

La reorganització el mes passat dels serveis del de Bàscara i els cinc consultoris que en depenen té, segons la directora, dues explicacions: d’una banda, un dels tres professionals del centre ha sol·licitat una reducció de jornada; d’altra banda –a proposta dels professionals del centre–, s’ha reorganitzat l’assistència als consultoris per reduir el temps perdut en desplaçaments i afavorir la coincidència entre personal mèdic i infermer als dispensaris. Aquestes dues causes alhora han fet que, en algun dels consultoris, la presència dels professionals que era repartida en dos o tres dies ara es concentri en un sol dia, sense pèrdua d’hores d’assistència, assegura Rodríguez. Els alcaldes i la direcció territorial de l’ICS van tancar la reunió d’ahir amb l’acord que es mantenen els serveis actuals i que es treballarà per recuperar el total d’hores de què disposava el CAP inicialment. També van acordar reunir-se periòdicament per fer balanç de la situació.

Tot i la relativa satisfacció, els alcaldes van remarcar la necessitat de garantir un bon servei assistencial en unes zones rurals que es caracteritzen per un dèficit de comunicacions fluides i una població envellida. A tall d’exemple, l’alcalde de Vilademuls va recordar l’extensió del seu municipi, repartit en diferents nuclis, alguns dels quals disten 16 quilòmetres de Bàscara, on s’han de desplaçar els usuaris per a qualsevol gestió al CAP.

L’àrea bàsica de salut de Bàscara presta atenció sanitària a una població de 4.311 habitants d’onze municipis a través d’un CAP i cinc consultoris locals: Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Garrigàs, Pontós i Palau de Santa Eulàlia. L’equip està format per tres metges de família amb una ràtio de 1.234 pacients, un pediatre i quatre professionals d’infermeria.

Deu professionals més, per anar bé

El toc d’alerta dels alcaldes de l’ABS de Bàscara sobre la cobertura assistencial a les zones rurals posa sobre la taula un problema de fons: la falta de professionals de la salut a Catalunya. En el cas de Girona, segons Sara Rodríguez, tenint en compte que es gestionen 26 equips des de la direcció territorial, caldrien uns deu professionals més per situar-se en condicions òptimes. En aquest sentit, la reunió d’ahir també va servir per refermar la necessitat de potenciar l’atenció domiciliària i el treball per via telemàtica per arribar al conjunt de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL