Ciència

Societat

Llum a les vacunes per a peixos

Investigadors de la UAB utilitzen el sincrotró Alba per dissenyar una nova generació d’antídots contra els virus de les piscifactories

Volen crear nanomolècules que s’administrin amb el menjar, en comptes d’haver de punxar-los

Sí, els peixos també es vacunen i, com molts humans, tampoc porten gaire bé això de rebre punxades. D’aquí que investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona estiguin dissenyant una nova generació de vacunes per aplicar a les piscifactories i evitar així les infeccions massives que poden afectar greument la indústria de l’aqüicultura.

L’alternativa que plantegen és una nanopartícula que s’administraria per via oral amb amb el menjar, de manera que, a banda de menys estressant per als animals, seria més pràctica i molt més barata d’administrar. Els investigadors ja han comprovat que aquestes nanopartícules estimulen la resposta immunitària i ara estan utilitzant la llum del sincrotró Alba per determinar què passa exactament a nivell molecular a l’interior de les cèl·lules.

Les noves vacunes es basen en unes nanopartícules formades per proteïnes dels virus que causen tres malalties greus: la necrosi nerviosa, la necrosi infecciosa pancreàtica i la septicèmia hemorràgica, que poden arribar a tenir una mortalitat del 100%, segons indica Nerea Roher, investigadora de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) i del departament de biologia cel·lular, de fisiologia i d’immunologia de la UAB. En un estudi publicat a la revista Frontiers in Immunology, els investigadors han provat, tant in vitro com in vivo en peix zebra i en truita arc iris, que les nanopartícules desperten una resposta immunitària.

Ara volen confirmar aquests resultats i observar què passa exactament dins de les cèl·lules dels peixos a través de la línia de microscòpia d’infraroig MIRAS del sincrotró per veure si les nanopartícules són capaces de despertar en les cèl·lules la mateixa resposta immunitària que genera el virus. Si és així, voldrà dir que les nanopartícules funcionen.

L’anàlisi amb la microscòpia d’infraroig del sincrotró permet “veure la resposta de les cèl·lules a gran resolució i de forma global”, segons explica Manel Sabés, investigador de la UAB i del sincrotró Alba. Els científics remarquen que aquests tractaments no tenen cap risc ni per als peixos ni per als consumidors.

Segons Rosemary Thwaite, també investigadora de la UAB, “el tractament és totalment innocu, ja que, a diferència d’altres vacunes convencionals que contenen virus inactivats, aquestes nanopartícules no contenen material genètic, només contenen proteïnes d’aquest virus”. L’aplicació d’aquesta mena de vacunes minimitzaria l’ús d’antibiòtics i altres medicaments a les piscifactories.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]