Ciència

espai

La missió Peregrine abandona l’intent d’arribar a la Lluna en quedar-se sense combustible

Tot i que els enginyers han pogut reorientar els panells solars, la nau ha arribat a un nivell crític de combustible que només garanteix 40 hores més d’orientació controlada

El retorn estatunidenc a la Lluna en més de 50 anys està en suspens després dels problemes del mòdul Peregrini que pel que sembla li impedirà arribar a la superfície lunar amb experiments de la NASA, Mèxic i restes humanes, i que previsiblement el deixarà donant voltes sense control en l’espai en els pròxims dies.

L’empresa calcula que a la nau, que mesura 1,9 metres d’alt i 2,5 metres d’ample, li queden menys de dos dies de propulsor abans que s’esgotin les reserves i la nau espacial comenci a donar voltes.

A bord de la Missió Peregrini U, que anava a ser el primer aterratge robòtic comercial estatunidenca a la Lluna, hi ha una vintena de càrregues de clients que inclouen la NASA, amb cinc d’elles per a estudiar la superfície, l’atmosfera i l’entorn de radiació de la Lluna.

Igualment, hi ha cinc ròvers autònoms en miniatura per a la que seria la primera missió a la Lluna de Mèxic, i un altre petit vehicle explorador dissenyat per estudiants de la Universitat Carnegie Mellon, entre moltes altres càrregues privades, entre elles una d’una companyia fúnebre espacial.

No obstant això, el Peregrini va tenir problemes gairebé tan aviat com es va separar del seu coet de llançament, el nou Vulcan Centaur, el qual va tenir un reeixit enlairament.

L’equip d’Astrobotic, així i tot, continua treballant per a trobar maneres d’estendre la vida operativa de Peregrine, ha assenyalat la companyia.

Per a mantenir la direcció correcta en vol, els propulsors de Peregrine ara han de treballar hores extres, consumint encara més del subministrament de combustible cada vegada menor.

Fins i tot abans de l’anunci del dimarts d’Astrobotic, havia quedat clar que un aterratge en la superfície lunar era gairebé impossible.

La pròxima missió del programa es preveu per a febrer, moment en què Intuitive Machines, amb seu a Houston, llanci el seu mòdul d’aterratge Nova-C sobre un coet SpaceX Falcon 9.

Actualment, el mòdul Peregrine, que va partir aquest dilluns en direcció a la Lluna després de més de cinquanta anys de l’últim allunatge dels EUA, tan sols té 40 hores de combustible i això no li permetrà arribar al seu destí planejat per al 23 de febrer, segons ha informat la companyia Astrobotic.

Encara que els enginyers havien aconseguit reorientar els panells del mòdul cap al Sol per al seu proveïment energètic i havien recobrat la comunicació amb la nau, van evidenciar una “una pèrdua crítica de combustible”, va assenyalar Astrobotic en una actualització sobre la missió.

Davant el nou panorama, Astrobotic comunicat que ara l’objectiu és acostar al mòdul Peregrine “el més possible” a la Lluna abans que perdi potència.

El mòdul tenia per davant un viatge de 46 dies per a arribar a la superfície lunar i convertir-se en la primera nau estatunidenca en allunar des de 1972.

La NASA va assegurar aquest dilluns que, tot i el “revés” del mòdul lunar té “més eines per a explorar l’espai”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva