Societat

xina

Un científic assegura que ha creat bessones modificades genèticament

Científics xinesos asseguren que han creat els primers nadons genèticament modificats per no contraure malalties com la sida, segons informa la revista nord-americana MIT Technology Review. La controvèrsia no ha trigat a esclatar, ja que la Universitat de Shenzhen on treballen els científics diu que no en té constància i ha obert una investigació sobre el tema. A més, ho considera una “greu violació ètica i dels estàndards acadèmics”.

Els investigadors han usat una tècnica anomenada CRISPR/Cas9 per aconseguir que, a través de la genètica, les dues bessones siguin resistents a malalties com ara la sida, el còlera i la verola. El treball encara no ha estat publicat a cap revista científica, sinó que l’investigador en cap del projecte, He Jinkui, l’ha donat a conèixer a través d’un vídeo a YouTube. Jinkui està en excedència de la feina des del febrer d’aquest any. En tot cas, en el vídeo s’hi veu el procés de fertilització que es va seguir fins que, aquest mes, es va aconseguir el naixement de les dues bessones genèticament modificades, que han rebut els noms de Lulu i Nana. Segons el científic xinès, l’objectiu de la modificació genètica no és eliminar malalties genètiques, sinó “donar a les nenes l’habilitat natural per resistir una futura infecció del virus que causa la sida”. Per fer-ho possible, els investigadors xinesos van “desactivar” el gen CCR5, el que a la pràctica es tractaria d’una millora de l’ADN, assegura Hen. I hi afegeix: “Properament es donaran a conèixer més detalls de la investigació”.

El pla utilitza tecnologia prohibida als Estats Units i a Europa, ja que es considera una forma d’eugenèsia. La publicació del naixement de les dues bessones ha generat polèmica a la Xina, on grups de científics i ciutadans s’hi oposen per qüestions ètiques. També en qüestionen l’efectivitat, i asseguren que la tècnica d’edició genètica no està “madura i no s’ha d’usar en humans”. Prèviament, científics britànics ja havien alertat que la tècnica que s’ha utilitzat ara pot causar danys a les cèl·lules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia