Societat

Les entitats demanen un pla estable per acollir els MENA

Reclamen polítiques estructurals davant un fenomen que no afluixarà

La xifra de menors no acompanyats que arriben al país s’ha doblat en un any i es preveu que continuarà creixent

Les tres federacions d’entitats socials que treballen atenent els menors immigrants no acompanyats que arriben a Catalunya s’han aliat amb la voluntat de millorar el procés d’acollida i d’incidir més en el disseny de les polítiques públiques. Escrutaran especialment la nova estratègia d’acollida i inclusió d’aquests joves que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies presentarà divendres. Les entitats reclamen a la Generalitat un “pla realment estratègic” i esperen escoltar una exposició “programàtica i pragmàtica” que permeti passar de la gestió de l’emergència a la planificació dels recursos estables, ja que tenen clar que l’arribada de menors no acompanyats és una realitat amb la qual s’haurà de conviure durant molt de temps.

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (Fedaia) i la Federació d’Entitats amb Projectes i pisos Assistits (FEPA) agrupen més de 200 entitats que al llarg del 2018 han constatat l’arribada a Catalunya de 3.508 MENA, el doble que el 2017. Per aquest any n’esperen uns 6.000. D’aquí que Pilar Rodríguez, portaveu d’ECAS, insti el govern a reconèixer aquest fet com “un fenomen migratori estructural” i li doni “una resposta adequada”.

Les federacions es promouen com a “garants” que es desplegui l’estratègia i també en volen ser “protagonistes”. “Hem de bastir un relat que ens tregui de la complaença i el catastrofisme i hem de centrar el debat en els recursos disponibles i les actuacions eficaces”, hi afegeix Rodríguez. Volen polítiques estructurals interdepartamentals per guanyar estabilitat i seguretat jurídica.

LA XIFRA

3.508
menors
no acompanyats van arribar a Catalunya durant el 2018, una xifra que duplica la de l’any anterior.

Comencen a cobrar el deute acumulat

Les entitats d’atenció a la infància han començat a cobrar de la Generalitat les factures endarrerides pel concert de centres de menors, que els últims mesos s’havien multiplicat per l’increment de l’arribada de joves. Segons càlculs de la Fedaia, el novembre passat la Dgaia devia 12 milions d’euros a les entitats. Ara certifica que s’estan fent esforços per “garantir que la circulació de factures no s’aturi” i les entitats també es preparen per afrontar la situació i revisen les seves fonts de finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia