Societat

Passió de passions

El drama sacre de la vida, la mort i la resurrecció de Jesús que representen a Esparreguera és una classe magistral d’història sagrada, bàsica per entendre la nostra cultura i societat

Les representacions d’aquest any coincideixen amb el 50è aniversari de la inauguració del Teatre de La Passió, que és privat i un dels més grans de Catalunya

“Hi participen unes 500 persones: actors, músics i cantaires i tècnics”, diu Vicky Martínez

El proper diumenge 10 de març es farà la primera representació de la Passió d’Esparreguera del 2019, que coincideix amb el 50è aniversari del Teatre de La Passió. Qui vulgui assistir-hi sàpiga que aquesta obra, que narra la vida, la mort i la resurrecció de Jesús, és llarga. Dura cinc hores però s’hi ha d’estar pràcticament tot el dia. La primera part, que explica la vida pública de Jesús, es representa de les 10.30 h a les 13 h. La segona part, passió, mort i resurrecció, es representa a la tarda, de les 15.30 h a les 18 h. Només hi haurà dos dies, el 23 de març i el 13 d’abril, en què la Passió es farà en una única sessió, de les 17 h a les 22 h. Avui que la història sagrada s’explica cada cop menys als infants i adolescents, aquesta és una bona ocasió per obtenir les principals nocions bíbliques i de la història de Jesús, imprescindibles per entendre la història, l’art i la nostra cultura. De realisme no en falta.

Aquest és un espectacle únic a Europa, un espectacle grandiós amb desenes de personatges i un escenari gegant que fa valer uns decorats impressionants i un joc de llums espectacular que transporten l’espectador a 2000 anys enrere. S’hi representen 37 escenes.

“Una novetat d’aquest any és que farem el final una mica més àgil. Fins ara després de la resurrecció de Jesús hi havia una sèrie de quadres amb aparicions –a Jesús se li apareixien Maria Magdalena, la seva mare o els apòstols– i després pujava al cel, en el quadre que es coneix com a Glòria. Aquest any hi ha un canvi de concepte, després de la resurrecció, després que Jesús venci la mort, que és el més important, no ens reiterarem amb les aparicions, sinó que ens saltaren aquest epíleg i anirem a la Glòria”. Ho explica Vicky Martínez, la directora de la Passió i membre de l’equip de direcció escènica.

Aquest canvi suposa també més feina de planificació tècnica. “Penseu que en aquesta obra, més que en els assajos, que són molt importants però els tenim bastant assimilats, hi ha una gran feina en tot el que és tècnic. Estem parlant de 37 escenes amb diferents escenografies, canvis de llums, de so, de vestuari...”, explica Martínez.

A la Passió d’Esparreguera hi participen unes 500 persones. Als actors amb paper s’hi han de sumar els actors que no hi parlen, els músics de l’orquestra i el cor. Per cert, que aquest any l’actor Manuel Llopart, que fins ara feia de Jesús, farà de sant Pere. Els papers de Jesús els assumiran David Puente, que ja l’havia fet en diverses ocasions, i Edmon Reynes.

La versió actual del text de la Passió és de l’artista esparreguerí Ramon Torruella Satorra, estrenada l’any 1960, fidel als textos evangèlics però adaptada a la nostra realitat més immediata, i la música és de Josep Borràs. La interpreten una orquestra de 30 músics, una coral de 50 veus i un orgue de 700 tubs. Tot plegat molt gran, com el Teatre de La Passió, que aquest any celebra el 50è aniversari. “Durant tot l’any s’han fet actes per celebrar-ho, però és veritat que la Passió d’aquest any serà especial també per aquest aniversari”, diu Vicky Martínez. Aquest és un teatre privat construït per poder representar amb tota la grandiositat que requereix la Passió d’Esparreguera, però, com explica Martínez, “a la pràctica ha assumit el paper de teatre municipal”.

La Passió d’Esparreguera, amb una tradició de 400 anys, va ser declarada d’interès nacional i se li va concedir la Creu de Sant Jordi. Des del mes de desembre els actors amb text ja assagen i des del 20 de gener assagen tots els actors, grans i petits, és a dir, mig poble d’Esparreguera. Els últims anys al voltant de deu mil persones han anat a veure aquesta obra, que mobilitza tot el poble i tots els seus serveis.

Aquest any, uns dies abans de l’inici de la representació d’aquest drama sacre, s’ha celebrat –es va fer el cap de setmana del 16 i 17 de febrer– la primera Fira de la Passió: la localitat d’Esparreguera es va ambientar en l’any 0 i el públic que hi va assistir va poder veure al carrer mateix algunes representacions de la vida de Jesús. Hi van participar altres entitats que també representen a casa nostra la Passió.

RELIGIONS

1.787
localitats
té el Teatre de La Passió d’Esparreguera, un dels més grans de Catalunya.
22
euros
val l’entrada general. Però hi ha ofertes per a grups. Els menors, de 9 a 12 anys, paguen 6 euros i els menors de 18, 12.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia