Educació

Les universitats s’espavilen a fer les classes a distància

Cada centre decideix en funció de les possibilitats, com ara aplicar la docència “virtual” mentre les aules estiguin tancades

La decisió afecta 198.201 estudiants dels centres públics i privats

“Es tracta de minimitzar el risc de contagi, per això se suspèn l’activitat lectiva presencial a les universitats.” Amb aquesta premissa, compartida pels 12 rectors dels centres universitaris, es decidia tancar temporalment les aules. La decisió afecta un total de 198.201 estudiants de grau i de màster de les set universitats públiques i de les quatre privades.

Els centres universitaris decidiran dins les seves possibilitats com organitzar-se per continuar les classes i la formació a distància. La situació excepcional per no contribuir a una possible expansió del virus s’ha pres des del Consell Interuniversitari de Catalunya, que es manté en contacte i es coordina amb el Departament de Salut des de l’inici de la crisi pel coronavirus.

Des del gabinet de comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona asseguraven que els docents podran anar a treballar al despatx o quedar-se a casa, però que no es plantegen aturar l’activitat lectiva. “Tenim el campus virtual, al qual molts ja es connecten i potser s’haurà d’incidir en aquells a qui els ve de nou”, indicaven, mentre no es retorni a la normalitat. Des del centre donen per fet que el professorat establirà les pautes de funcionament i que el període de suspensió de les classes presencials formarà part de l’avaluació de les assignatures. Serà més complicat buscar alternatives per a les pràctiques d’algunes matèries que es realitzen, fent treball de camp o experiments al laboratori, i que s’haurà de pensar com avaluar si s’allarga la suspensió de les classes.

El campus de Bellaterra, un dels primers a disparar l’alarma per una estudiant confinada per coronavirus, mantindrà oberta la part administrativa i de recerca. Com la majoria d’universitats, i seguint les recomanacions anunciades ahir pel govern, tancarà les aules, les biblioteques, les aules d’estudi i instal·lacions esportives, les zones on les aglomeracions d’estudiants poden comportar un risc per a la propagació de l’epidèmia, però manté oberts els laboratoris de recerca on no hi ha aglomeracions d’alumnes.

La Universitat Pompeu Fabra, que és l’únic centre públic que s’organitza per avaluacions trimestrals, ja es va avançar dimecres en dir que ajornava els exàmens presencials previstos per a la pròxima setmana. Els docents comunicaran als alumnes en les pròximes hores si busquen noves dates per fer els exàmens més endavant o si la matèria és possible d’avaluar a distància. La realització dels exàmens és ara mateix el que més preocupa a molts estudiants que ahir es mostraven sorpresos per una situació que ningú sap quant de temps es pot allargar. És el cas de l’Anna Julià, estudiant de farmàcia a la Universitat de Barcelona, a qui comunicaven per Whatsapp que se suspenien les classes, però que no tenia clar com continuaria la formació “virtual”.

“Els esdeveniments estan succeint de manera molt accelerada”, reconeixia el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, que afegia en un comunicat que s’està treballant de manera coordinada per orientar la comunitat en aquest nou context i demanava el “màxim esforç per mantenir l’activitat docent”.

LA FRASE

Demano a tota la comunitat el màxim esforç per mantenir la qualitat docent en aquest context
Quim Salvi
rector de la universitat de girona

Extraescolars i centres d’esplai

El tancament de les escoles afectarà altres serveis, com són les activitats extraescolars i els serveis d’acollida o menjador, que es deixaran de donar com a mínim durant les pròximes setmanes. També queden tancats els centres d’esplai i els de formació, una situació que preocupa especialment pel gran nombre de treballadors que es poden veure afectats, un punt sobre el qual ahir ja alertaven alguns sindicats davant la possibilitat que es plantegin expedients de regulació per acomiadar-los. Des de Fundesplai s’està pendent avui dels detalls del decret anunciat ahir pel govern. “Tenim 111 centres d’esplai, som a 1.100 escoles i tot plegat pot afectar uns 3.000 treballadors si no es manté cap servei”, valoraven des de l’entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona