Educació

Educació aposta per mantenir la “màxima presencialitat” en el tercer curs en pandèmia

Les classes arrencaran amb 1.561.627 alumnes, 2.173 menys que l’any passat

Cambray assegura que tots els alumnes de l’escola Boix de Badalona han obtingut plaça a la seva zona educativa

El curs escolar 2021-22 arrencarà el proper 13 de setembre per a més d’un milió i mig d’alumnes catalans, als quals la conselleria d’Educació garanteix que es mantindran les escoles obertes i la màxima activitat presencial en el que ja serà el tercer curs sota la pandèmia.

“Ho tenim tot a punt per arrencar un curs 100 per 100 presencial en totes les etapes”, ha assegurat el titular de la cartera d’Educació, Josep González-Cambray, aquest dimecres en la presentació de les principals novetats del nou curs. El conseller ha subratllat que “amb els aprenentatges del curs passat, mantindrem les escoles obertes” ja que els beneficis són “molts més grans a tancar-les”, i per a això “ens basarem en la prudència”. “Màxima prudència, màxima seguretat i màxima presencialitat”, ha resumit. Cambray ha recordat que aquest any els alumnes d’institut vacunats amb pauta completa no hauran de fer quarantena en cas que siguin contacte d’un alumne positiu de Covid-19. No obstant això, ha reconegut que hi haurà casos positius i “tindrem grups confinats” perquè l’escola “és el reflex de la societat”.


Segons el departament de Salut, dues terceres parts dels alumnes majors de 12 anys ja estaran immunitzats quan arrenquin les classes dilluns vinent. Cambray ha animat les famílies a vacunar els fills majors de 12 anys que encara no ho hagin fet. Pel que fa als alumnes menors d’aquesta edat, el conseller ha afirmat que “quan tinguin la pauta completa de vacunació tampoc no farà falta que es confinin”.

Sense voler estendre’s en les mesures sanitàries que s’han pres per a aquest curs per la pandèmia, el conseller ha esmentat que es permetrà la interacció entre diversos grups bombolla, amb mascareta; que al pati els membres del mateix grup bombolla podran estar sense mascareta, i que les famílies podran accedir al centre amb mesures de seguretat i la recomanació que estiguin vacunats.

El nou curs escolar arrencarà amb menys alumnes a totes les etapes respecte de l’anterior. En total, n’hi ha 1.561.627 matriculats, 2.173 menys que el curs passat. D’aquests, 1.317.099 pertanyen règim general que començaran les classes dilluns vinent. Per primera vegada, l’etapa d’ESO registra un descens, en concret uns 3.820 alumnes menys, amb un total de 333.311. També es manté la tendència a la baixa a infantil, amb 6.151 alumnes menys i un total de 263.323, i a primària, amb 9.579 alumnes menys i un total de.

Per etapes educatives, 263.323 alumnes cursaran educació infantil, dels quals 179.232 a l’escola pública, 60.226 a la concertada i 84.091 a la privada. Un total de 459.600 faran primària: 311.801 a l’ensenyament públic, 141.487 al concertat i 147.799 al privat. D’altra banda, hi haurà 7.600 estudiants d’educació especial.

Pel que fa a l’ESO, per primer cop baixa el nombre de matriculats, seran 333.311 alumnes, 217.441 dels quals a l’ensenyament públic, 115.870 al privat i 111.165 al concertat. A batxillerat n’hi haurà 98.035 alumnes i a l’FP, a l’espera que finalitzi el procés, 134.480. D’aquests últims, i ara per ara, 64.492 s’han matriculat per fer un cicle de grau mitjà i 69.988 per fer-ne un de superior. A més, hi ha 7.200 alumnes que seguiran un programa de formació i inserció.

Més enllà del règim general, les previsions d’Educació són que 47.900 alumnes facin ensenyaments a distància (+543 respecte al curs anterior), que 61.100 segueixin formació d’adults (+4.993) i que 64.932 (+2.057) cursin estudis del règim especial. D’aquests últims, 48.500 corresponen als estudiants de les escoles oficials d’idiomes.

Es manté el reforç de la plantilla i s’incorporen 1.200 places
El conseller ha destacat que aquest curs es mantenen els 8.200 reforços extra que es van incorporar a la plantilla el curs passat per la pandèmia i que s’incorporaran 1.200 noves places, de les quals 864 són mestres i professors, 112 personal d’atenció educativa, 143 d’administració i serveis, 98,5 d’educació inclusiva i 101 d’unitats d’acompanyament. A més, el 2022 es convocaran 4.377 places a concurs d’oposició i l’objectiu és arribar a menys d’un 10% d’interinatge el 2024,  quan hagi finalitzat el pla d’estabilització impulsat per Educació. El 2018, abans de començar el procés d’estabilització i consolidació de places, hi havia un 34% de personal educatiu en situació d’interinitat.

Respecte a la Formació Professional (FP), que aquest any ha desbordat les previsions de la conselleria en augmentar la demanda en gairebé un 25% respecte a cursos anteriors en el procés de preinscripció, el conseller ha afirmat que l’increment és “una bona notícia” i que “hem donat una resposta excepcional a una demanda excepcional”.

Aquest curs continuarà el desplegament del pla digital i a finals del 2022 tots els docents i alumnes a partir de 5è en tindran. Durant el curs es distribuiran els ordinadors als alumnes de 5è i 6è i a finals de curs s’iniciarà el repartiment a 1r i 2n d’ESO. En acabar tot el procés, hi haurà 534.000 dispositius digitals repartits al sistema. En paral·lel, es posarà en marxa la figura del mentor digital amb 272 professionals. Durant el primer trimestre s’iniciarà un pla pilot en 140 centres.


Acompanyament emocional
Sobre el pla de salut emocional que Educació va avançar la setmana passada que es posarà en marxa aquest curs,  Cambray ha concretat que més enllà dels qüestionaris per conèixer l’estat emocionals dels alumnes a partir de 5è de primària també es posaran en marxa espais de trobada als instituts, un projecte d’escolta activa i una aplicació amb intel·ligència artificial, que permetrà detectar a partir del primer trimestre aquelles paraules més utilitzades en aquests espais i tenir un acostament al seu estat. El departament vol incorporar l’educació emocional al currículum i que els orientadors de secundària es focalitzaran en l’acompanyament emocional. Educació contractarà 101 professionals en equips d’assessorament, entre pedagogs, psicopedagogs i psicòlegs.


21 centres nous
En aquest nou curs s’incorporen a la xarxa pública 21 nous centres, dels quals 3 són de nova creació, 2 són centres específics de Formació Professional (FP) pel trasllat de cicles i 5 són nous centres que s’han adscrit a la xarxa pública. Aquest any hi haurà 11 nous instituts escola, amb el que la conselleria “segueix apostant per aquest model educatiu”, que ja sumarà aquest curs 97 centres d’aquesta tipologia.

Finalment, Cambray ha lamentat la situació “inacceptable” provocada per l’Escola Boix de Badalona, que ha tancat les seves portes tot i tenir concert amb Educació. El conseller ha detallat que l’1 de setembre van anar al centre i van comprovar que no havia obert. El conseller ha explicat que poc després es van reunir amb les famílies i ha assegurat que aquestes han pogut formalitzar la inscripció i tenen plaça en la seva zona educativa. El conseller ha recordat que s’havien compromès a què si hi havia grups que volien anar en bloc a un centre, s’obriria l’oferta per permetre-ho. Educació estudia ara les accions jurídiques a emprendre per tal de demanar responsabilitats al centre pel tancament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró