Educació

Toc d’alerta a Educació per combatre la segregació

Un estudi de la Fundació Bofill comptabilitza que un de cada tres alumnes que arriben durant el curs s’assigna a centres segregats

Asseguren que el curs vinent és “clau” per desplegar accions

El Pacte contra la Segregació Escolar que es va assolir a Catalunya el 2019 va ser un primer pas. El director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, va donar ahir el toc d’alerta i va reclamar “amb urgència” al Departament d’Educació que es passi a l’acció per desplegar a tot el territori les actuacions que ajudin a revertir la situació de segregació als centres educatius. Segons l’informe de l’entitat elaborat per l’experta en polítiques contra la segregació escolar Maria Segurola, en els últims cinc anys ha augmentat el nombre de centres segregats, i ara n’hi ha 20 més, amb un total de 420 a tot Catalunya. En aquests centres el volum d’alumnat vulnerable que s’hi concentra és molt superior que el dels centres del seu entorn i, en la seva gran majoria, aquests alumnes no han estan detectats per les autoritats educatives. L’estudi es fixa en la mitjana de l’alumnat estranger dels municipis de més de 10.000 habitants i conclou que en 74 dels 123 municipis tenen algun centre educatiu segregat.

Per evitar la concentració en aquests centres els experts alerten que s’ha de repartir millor la matrícula viva (aquells alumnes que arriben amb el curs iniciat), una mesura que, com constata l’estudi, no es du a terme a tots els municipis. Un de cada tres alumnes que demanen plaça durant el curs és assignat a un centre segregat, segons denuncia l’estudi. La Fundació Bofill reclama que es donin instruccions precises sobre la distribució de la matrícula viva i la planificació en la reserva de places per no concentrar l’alumnat en centres complexos. El director de l’entitat considera “clau” el curs vinent perquè el procés de preinscripció ja tingui en compte les mesures que es recullen en el pacte i en el nou decret d’admissions.

LA FRASE

El pacte és un punt d’inflexió a Catalunya i ara comença la feina de com s’ha d’implementar
Ismael Palacín
director de la fundació bofill

LA XIFRA

117.884
alumnes
vulnerables sense detectar hi havia en el curs 2019/2020, un 7% del total.

“No ho fan perquè no prioritzen”

Les pitjors dades pel que fa al conjunt de la política contra la segregació es donen als serveis territorials de Tarragona, amb un 31% dels centres escolars de primària segregats. En l’altre extrem, la millor situació es dona al Vallès Oriental - Maresme, amb un 10% dels centres de primària segregats. Les desigualtats territorials només tenen una explicació: “no ho fan perquè no prioritzen”, assegura el director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín. Els únics municipis que el curs passat van protegir la meitat o més dels seus centres segregats de les assignacions de matrícula viva van ser Banyoles, Cunit, el Masnou, el Prat de Llobregat, Igualada, Olot, Premià de Dalt, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans, així com el districte de Ciutat Vella de Barcelona. El pla de xoc per lluitar contra la segregació que s’està portant a terme a Barcelona “està tenint el seu efecte”, asseguren des de l’entitat. D’altra banda, també es noten millores i hi ha 23 municipis on tot l’alumnat està escolaritzat en centres equilibrats amb la composició del seu territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR