Educació

EVA BERTRANA

DIRECTORA GENERAL DE LA BRESSOLA

“Tenim urgència d’un segon centre”

Com pot créixer l’ensenyament en català a la Catalunya del Nord?

Fem el que sabem fer, que és fer escola. Evidentment no és suficient. Cal voluntat de fer una política lingüística real que no existeix avui. No ho podem pas fer tot.
Fins a quin punt poden créixer les escoles de La Bressola?
Nosaltres sabem que podem anar creixent, tenim demanda; fins i tot d’ajuntaments que ens demanen obrir escoles als seus municipis, i això no passava fa vint anys. Conèixer el català és un valor que funciona; podem obrir més escoles, però ens calen mitjans, mestres, que l’ofici de mestre sigui atractiu, cal que els alumnes puguin seguir formant-se en català després del cicle que nosaltres els podem oferir. És un gran cercle que cal completar.
Amb quins mitjans?
Ajuntaments, administracions nord-catalanes (consell departamental, regional) i el govern de Catalunya, cal que col·laborin per respondre a aquesta demanda. Tothom s’hi ha de posar i nosaltres hi estem disposats.
Què significa per a La Bressola el bloqueig del projecte d’un segon col·legi?
Tenim urgència absoluta d’un segon centre; el col·legi Pompeu Fabra, al Soler, construït el 2008 amb capacitat per a 200 alumnes, ens ha quedat petit i ens hem fet grans. Provisionalment hem obert al setembre una classe suplementària del cicle de col·legi en una escola de primària a Perpinyà. Aquests alumnes ja els tenim, existeixen, i ara es queden sense col·legi per l’ús de preempció exercit per l’Ajuntament de Perpinyà. Parlem d’alumnes que són al circuit de La Bressola des dels 2 anys i no els volem dir quan en tenen 11 que no tenen classe. L’edifici ha de servir també per iniciar el setembre del 2022 la primera classe d’institut i poder acompanyar la nostra mainada fins a les portes de la universitat, dels 2 als 18 anys.
Quin és el recurs pendent?
Presentem recurs perquè trobem injust que aparegui la preempció a l’últim moment, no s’havia ni plantejat. Teníem el projecte lligat amb totes les administracions que hi col·laboren (consell departamental, regional, Generalitat). A més, els nostres assessors jurídics ens diuen que per exercir la preempció cal que l’Ajuntament hagi presentat abans un projecte de què hi vol fer, i no n’hi ha cap. Confiem que abans de final de desembre tindrem el resultat d’aquest recurs.
Cal relacionar aquest bloqueig amb l’arribada de l’extrema dreta a l’Ajuntament de Perpinyà?
No em toca fer un procés d’intencions. De dificultats n’hem tingut sempre. A l’inici del mandat vam ser rebuts pel batlle actual. Ens va semblar que, tot i que no és algú molt proper al nostre projecte –això és indiscutible i no és cap sorpresa–, no intercediria en el funcionament de les escoles La Bressola, que recordo que existeixen d’ençà de 45 anys. Va ser una sorpresa, doncs, quan de cop i volta es bloqueja el nostre projecte. Si això és un atac a La Bressola i al català, no ho puc dir. Constato que ens bloqueja un projecte en què fa 45 anys que treballem, que d’altra banda es retira el lema “Perpinyà la catalana” o que es treu la retolació bilingüe a l’entrada de la vila, tot i que ens diuen que només és manteniment. Hi ha un cúmul d’actuacions que ens fa sospitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona