Llengua
Les Voltes torna a les arrels
La Fundació crea Les Voltes Educa amb l’objectiu de país de “salvar el català” a través d’iniciatives educatives
Especialitzada en infantil i juvenil i temàtica educativa, s’obrirà al juliol al carrer Mercaders
Davant del retrocés del català, la Fundació Les Voltes, creada el 2013, pren un nou impuls retornant als orígens i posa en marxa Les Voltes Educa , un projecte concebut per “defensar la llengua” a través de diferents iniciatives educatives en el que es pot considerar un nou objectiu de país. El responsable de la Fundació Les Voltes, Joan Matamala, recorda el naixement d’un projecte, gestat en plena dictadura, i que “no ha estat mai un negoci”, i en què s’acollia artistes i intel·lectuals de la ciutat: el logotip d’esmalts d’Emília Xargay és una presència elegant i, a la façana i a l’interior, es poden trobar peces d’Enric Marquès i Torres Monsó. Matamala també cita una visita del músic Pau Riba, una fotografia en blanc i negre que es conserva al fons de l’Arxiu Municipal, en el que era aleshores, es podia considerar, un centre cultural, al bell mig de la plaça del Vi i que incloïa exposicions d’art.
“Després de buscar molts camins, hem pensat que el bon camí és en el món de l’educació”, assenyala Matamala sobre Les Voltes Educa, que persegueix la protecció d’una llengua i sobretot, recalca Matamala, “el menysteniment que en té l’Estat espanyol, que fa accions que fa 20 anys no s’hauria atrevit a fer”. Al web www.lesvolteseduca.cat hi ha tota l’oferta de formació que ofereix. Hi destaquen cursos adreçats a mestres i professors, però també una escola de lectura per exercitar la comprensió lectora trencant amb les pautes escolars.
Les Voltes Educa ha arribat a un acord amb l’associació El Gebre per gestionar dues escoles bressol a Monells i a Palamós. “El Gebre s’ha especialitzat a aplicar una metodologia molt activa a partir de l’experimentació, la natura i el descobriment i aquestes llars ho mantindran, però amb Les Voltes Educa reforçarem la qüestió de la llengua”, explica Nuri Felip , mestra i professora de pedagogia de la UdG i membre del consell assessor d’El Gebre. “Ens hem incorporat al projecte Les Voltes Educa diferents membres d’El Gebre perquè hi creiem i també per teixir sinergies amb diferents associacions, per sumar i no fer-nos competència”, destaca Felip, que ho defineix com a projecte global. En aquest sentit, des d’El Gebre han començat a preparar formació per a oposicions, programació educativa, metodologies i altes capacitats. Matamala incideix en la importància de la formació continuada que es pot adquirir fora dels estudis reglats.
La part més visible del projecte Les Voltes Educa serà l’obertura d’una segona llibreria al Barri Vell de Girona. Actualment en obres, el local està situat al carrer Mercaders número 5, amb façana també a la Rambla. La previsió és obrir al llarg dels mesos de juny i juliol. Especialitzada en llibreria infantil i juvenil, també s’hi trobaran tots els títols publicats en català sobre el món de l’ensenyament i de l’educació. Les Voltes també promou la Fira del Llibre Infantil i Juvenil, que se celebrarà el dissabte 2 d’abril a la plaça del Vi i que està pensada per incentivar la lectura entre els més menuts. La llibreria acollirà l’escola de lectura i una sala de formacions i cursos.“És un projecte de la llengua, però sobretot de l’educació. Pensem que és on podem incidir per defensar el català davant d’una situació molt complicada. Volem tornar a ser útils per la llengua”, conclou Matamala.