Educació

FRANCESC XAVIER VILA

SECRETARI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA

“És la millor opció per desactivar el risc del 25%”

“Es reconeix que el castellà té usos en el sistema educatiu, però ningú diu que hagi de ser una assignatura. Pot anar lligat amb activitats o materials”

“S’ha precipitat tot. A tothom li hauria agradat parlar-ne més a fons, buscar consensos amplis i explicar-ho amb més detall”

S’hauran d’avaluar els resultats dels projectes lingüístics de cada centre i, si no es fa bé, replantejar-los

Considera l’acord un avenç, tot i reconèixer que ha estat precipitat.

Que té de bo i positiu aquest acord?
Ens dona la confiança que no s’haurà d’aplicar el 25% a les escoles, que és una cosa que practicament ningú vol. És un acord de país, transversal, de partits i entitats per afrontar el futur amb més tranquil·litat i desjudicialitzar el món educatiu. Volem preservar el model d’escola, on el català és la llengua de funcionament dels centres amb la presència d’altres llengües, especialment del castellà.
I quins canvis plantegen?
A partir de les avaluacions dels nivells i dels projectes lingüístics, els centres valoraran si ho estan fent bé. El català és la llengua normal del centre educatiu i no ens podem allunyar d’això. Tenim una concepció més àmplia i moderna dels usos lingüístics més enllà de la llengua dels docents o del llibre de text. La nova manera de fer docència té en compte la llengua dels alumnes quan fan projectes i els materials que utilitzen d’internet o de l’audiovisual. Tot s’incorpora al projecte lingüístic.
No concretar percentatges és la manera de no incomplir la sentència o la millor solució per parar el cop?
El 25% era la resposta del tribunal, que el va imposar perquè no es concretava l’ús del castellà. Nosaltres defensem una llei que parla de presència adequada tenint en compte tots els usos lingüístics. Entenem que preguntarà a l’Estat espanyol i, veient que hi ha hagut actuació, no s’instarà a l’execució de la sentència. Si a algú no li agrada la llei o vol demanar el 25% haurà de començar el procés de nou i la llei no aniria als tribunals d’aquí sinó al Constitucional. Entenem que és la millor opció per desactivar un risc imminent per l’aplicació del 25% a les escoles de tot el país.
Això podia passar dilluns?
Ens consta que hi ha entitats que volien presentar més d’un miler de sol·licituds de famílies per demanar que a les seves escoles s’apliqués íntegrament aquest 25%. Entenem que a partir d’ara, havent actuat, la sentència no té cabuda.
I què passarà als centres amb un nivell baix de castellà?
Els centres on el castellà té un nivell baix es poden comptar amb els dits d’una mà, i el que ens trobem sobretot són molts instituts on el castellà és molt superior al català. Des d’Educació s’hauran d’avaluar els resultats dels projectes de cada centre i, si no es fa bé, s’haurà de replantejar per assolir el domini de la llengua catalana. L’acord és un avenç no un retrocés.
Reconèixer sobre el paper l’ús del castellà a l’escola no empetiteix el català?
A vegades sembla que ens enganyem jugant al solitari. Des de l’any 1994 hi ha una sentència del Constitucional que diu que la immersió està bé però alerta del castellà com a llengua vehicular. El 2010 ho va tornar a dir i després el Suprem. Que la legislació catalana no ho digués no vol dir que no existís. Ara es reconeix que el castellà té usos en el sistema educatiu, però ningú diu que hagi de ser una assignatura. Pot anar lligat amb activitats o materials perquè els alumnes millorin el coneixement de català i de castellà, que ningú diu que no se n’hagi de saber.
No s’han esperat massa fins a últim moment per resoldre un tema tan delicat?
S’han precipitat les coses. A tothom li hauria agradat parlar-ne més a fons, buscar un consens més ampli i explicar-ho amb més detall. L’aplicació de la sentència era de només dos mesos i els tempos són els que són. S’ha de dir que la teranyina jurídica a l’entorn dels usos lingüístics és complexa.
Què li sembla que Junts s’hagi fet enrere?
Crec que ve d’un malentès que s’ha estès per la xarxes. S’hauria d’haver explicat millor un acord tan important perquè s’han fet lectures equivocades i això ens ha de fer reflexionar. Confio que Junts, com també el tribunal, sabrà mesurar la importància d’aquest pacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Nou sistema contra el frau en la procedència de les avellanes

BARCELONA

Una escriptora gironina, guardonada als Premis Vila d’Ascó

girona
societat

Circulació de trens afectada entre Reus i Alcover pel xoc entre una furgoneta i un tren de mercaderies

LA SELVA DEL CAMP
infraestructures

El Govern diu que la falla de Gavà s’ha repetit a Rodalies per dèficit inversor

barcelona
societat

Revelen com era un cocodril de més de 70 milions d’anys del Pallars Jussà

TREMP

Arenys de Mar amplia la zona blava i de residents a la Musclera i a l’N-II

arenys de mar
societat

Sense servei l’R3 de Rodalies entre Ripoll i Vic

VIC
infraestructures

Liciten la millora del ferm de 2 quilòmetres de l’AP-7 a Gelida

GELIDA

L’AMBici arriba a l’Hospitalet i completa així el seu desplegament

L’Hospitalet de Llobregat