Educació

Professors associats de la UAB, UB i UPC protesten per la precarietat laboral

Denuncien que és el territori de l’Estat amb més percentatge d’aquest tipus de professorat (44,2%)

La conselleria recorda que els nous pressupostos inclouen 15 milions per a un pla de xoc

Els professors associats de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) secunden aquest dimecres una vaga contra la precarietat laboral, que consideren que no ses solucionarà amb la nova Llei d’Ordenació del Sistema Universitari (LOSU).

El total del Personal Docent i Investigador (PDI) a les universitats públiques catalanes és de 12.226 treballadors, segons dades de la conselleria de Recerca i Universitats, que ha afirmat que d’aquests, 5.000 són associats i uns 800 “han fet el pas d’obtenir una acreditació per ser professorat permanent i per tant per fer carrera a la universitat”.

Sobre això, la professora associada de la UAB Núria Suero, en declaracions a Efe, ha xifrat en uns 10.000 el total d’associats a Catalunya i ha denunciat que en aquesta comunitat el percentatge d’aquest tipus de professorat és del 44,2%, el més alt d’Espanya, al costat de Navarra, on se situa en el 41,4% i que a l’extrem oposat hi ha Jaén, on els associats són el 5,5% del PDI.

Entre les universitats catalanes, el percentatge de professorat associat a la UAB és del 60,7 %; a la UB, d’un total de 6.119 PDI, els associats són uns 3.500, que significa un percentatge del 60%, mentre que el professorat associat en alguna facultat com la d’Arquitectura de la UPC arriba al 70% del PDI, ha afegit Suero.

A nivell retributiu, com que cada universitat determina la categoria del seu professorat associat, els salaris són diferents, per la qual cosa el col·lectiu associat a la UAB percep entre 160 i 960 euros bruts mensuals, en funció del nombre d’assignatures que imparteix, i a la UB cobra entre 180 i 780 euros bruts al mes.

En teoria, el professor associat ha de ser un professional de prestigi que aporta a la docència la seva connexió i coneixements sobre el món laboral a l’àrea que imparteix. En la pràctica, a causa de la manca de professorat a les universitats, els associats han acabat desenvolupant tasques estructurals que no corresponen a la seva categoria i, per poder ser contractats, han aportat contractes que poc o res tenen a veure amb les matèries que ensenyen, ha afegit fonts de les plataformes convocants de l’aturada.

La LOSU estableix que només el 20% del col·lectiu docent universitari podrà ser professor associat (fins ara ho és el 40%), cosa que segons els associats “suposarà l’acomiadament del 20% de l’actual plantilla de professors associats si les universitats catalanes no generen places per integrar a la vida acadèmica els anomenats ’falsos associats’, que és professorat a temps parcial que duu a terme tasques estructurals”.

En relació a la protesta, la conselleria de Rercerca i Universitats ha recordat que en els nous pressupostos hi ha una partida de 15 milions d’euros per fer un pla de xoc que permeti crear places permanents i evitar l’ús que s’ha fet d’aquesta figura en èpoques de restricció de contractació per la taxa de reposició zero q va establir l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona