Educació

Vilanant estrena escola i situa l'Ajuntament en un barracó

Els quaranta nens escolaritzats al municipi deixaran els barracons i enguany ocuparan l'edifici restaurat del consistori, on antigament ja hi havia l'escola

L'Ajuntament ara s'ha instal·lat en un mòdul prefabricat

“Hem donat prioritat als nens en detriment dels polítics”, diu Anna Palet, alcaldessa de Vilanant. Aquest curs 2015/16 a Vilanant els nens entraran en una escola de veritat, d'obra, i per deixar-los espai, l'Ajuntament ja s'ha reubicat en un mòdul prefabricat. El 14 de setembre, els quaranta nens escolaritzats a Vilanant ja no tornaran a l'escola de barracons que funcionava al municipi des del 2008. Ara recuperaran l'antiga escola, un edifici construït per a aquest ús a principi del segle passat.

Antigament aquest edifici havia estat compartit per l'escola, l'Ajuntament i el dispensari, però mestres i alumnes van haver de marxar-ne per qüestions de seguretat, perquè s'havia deteriorat. Així, només s'hi havia mantingut l'Ajuntament i el dispensari, tot i que en condicions precàries. Ara, un cop rehabilitat, l'edifici tornarà a ser escola (amb a més una sala que servirà per a activitats del poble).

La contrapartida és que ara a l'Ajuntament, el dispensari i Correus els toca ser en un mòdul prefabricat, però, segons Palet, tothom hi surt guanyant: “Nosaltres som adults i, a més, ara treballarem en un espai funcional. Abans estàvem en un edifici amb condicions precàries, tant l'Ajuntament com el dispensari; si en un municipi de 400 habitants tenim 40 alumnes, significa que tenim un 10% de la població a l'escola i aquesta és la prioritat”, hi afegeix l'alcaldessa. No ha estat fàcil arribar a aquest resultat. Anna Palet va entrar al consistori en el mandat anterior i va posar mans a l'obra per resoldre aquesta situació. En aquell moment, l'anterior govern local havia cedit un terreny a la Generalitat perquè –algun dia– s'hi pogués fer una escola nova. Paral·lelament s'havia aconseguit subvencions per rehabilitar l'antic consistori per a usos municipals.

Allò era el projecte més lògic, però amb la crisi pel mig, els barracons provisionals s'anaven eternitzant. “Han calgut quatre anys de tràmits llargs per posar tothom d'acord, però també haig de dir que les administracions, des de la Generalitat (Governació i Ensenyament) fins a la Diputació, ens han fet costat i ens han ajudat molt”, diu Palet. Tothom ha coincidit que la situació de Vilanant necessitava una atenció particular: un municipi petit, mancat d'infraestructures i, a més, amb un endeutament heretat (465.000 euros el 2014, tot i que s'ha reduït en relació amb el 2013). L'última fase de rehabilitació de l'antic ajuntament escola ha costat uns 220.000 euros, que s'han finançat en un 95% amb subvencions de les administracions supramunicipals.

El repte de l'equip encapçalat per la nova alcaldessa ha estat convèncer les administracions que es podia reconduir aquella situació, en benefici de tothom, i ha funcionat. A més, la idea ha engrescat la població de Vilanant perquè simbòlicament s'ha recuperat un edifici emblemàtic.

LES FRASES

Tenir 40 alumnes en un poble de 400 habitants vol dir tenir un 10% de la població a l'escola, i aquesta és la prioritat
El que hem fet és donar prioritat als nens i nenes en detriment dels polítics
Anna Palet
Alcaldessa de Vilanant

Pròxim repte, adquirir la rectoria

Encara s'hi està treballant, faltaran detalls per acabar, però el 14 de setembre els alumnes de Vilanant entraran a l'escola nova. I, si cal ajudar, els pares d'alumnes i veïns ja s'han ofert a l'Ajuntament, de la mateixa manera que el mes de juny passat es va organitzar una cadena humana per traslladar els serveis de l'Ajuntament al mòdul prefabricat. Ara, el pròxim repte del consistori –a banda de reduir el deute municipal, que segons Palet serà un dels objectius d'aquest mandat– és no deixar l'Ajuntament eternament en un mòdul prefabricat. En l'últim ple es va aprovar per unanimitat la proposta d'iniciar converses amb el Bisbat per intentar adquirir l'antiga rectoria. Aquest edifici, buit i que també caldrà rehabilitar, està situat al centre històric del poble, a “la Placeta”, i seria el lloc ideal per situar-hi en un futur el nou consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres