Societat

El síndic detecta mancances en el cas del nadó de Pineda mort

Els serveis que van interactuar amb l’infant i la família podrien no haver-lo protegit de manera adient

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha conclòs que els metges d’urgències de l’hospital de Calella que van atendre al desembre el nadó de dos mesos maltractat que va morir al gener a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona van obviar i “van minimitzar” les sospites de maltractament i no van activar el protocol. El síndic ha detectat altres mancances i descoordinacions, com l’obertura de diferents històries clíniques del nen, fet que va dificultar el traspàs d’informació i la coordinació entre els diferents professionals sanitaris que van atendre el menor.

El pare del nadó va ser detingut i empresonat acusat de maltractar el menor, que finalment va morir a l’hospital Vall d’Hebron, després de ser atès inicialment a l’Hospital de Calella.

El síndic ha detectat “dèficits en la intervenció dels diversos serveis que van interactuar amb el nen i la seva família, i que amb més o menys intensitat podrien no haver contribuït a protegir-lo”. Entre altres coses, l’informe constata que el 23 de desembre del 2018 “hi va haver una sospita de maltractament durant la visita a urgències de l’hospital de Calella pels signes de possible maltractament i pels dubtes que havia generat el relat dels progenitors, que va ser descartada internament pel mateix servei d’urgències”.

També ha comprovat que es va donar l’alta hospitalària del nadó el mateix dia, sense comunicar immediatament el cas a la unitat de treball social de l’hospital per avaluar la situació familiar. A més, assenyala Ribó, durant l’exploració a urgències de l’hospital de Calella aquell dia, “s’observen altres signes d’irritabilitat i de malestar del nadó” i es van produir “imprecisions a l’informe d’assistència sobre les proves practicades”. Tampoc no es va utilitzar el simulador de maltractament establert en el protocol ni es va comunicar a la DGAIA perquè valorés si procedia activar l’equip de valoració de maltractaments infantils detectats en l’àmbit sanitari. El síndic valora que “l’aparició en un nadó tan petit amb signes catalogats, bé d’equimosi o bé d’hematomes, no descartava un fet traumàtic i, per tant, requeria l’activació del protocol de maltractament infantil”.

Arran d’aquest cas, el síndic va instar l’elaboració d’un nou protocol, que va ser aprovat el mes de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia