Societat

Gastronomia

A Olot, amb molt de gust

La fira agroalimentària de productes de qualitat de Catalunya torna a reunir a la Garrotxa una gran representació del sector

Una multitud va passar ahir pel recinte, en el primer dels dos dies d’activitats

Pocs llocs hi deu haver on puguis trobar, un al costat de l’altre, tants productes d’alimentació considerats de qualitat de tot el país, combinats amb tallers divulgatius de gastronomia adreçats al públic en general. Un d’aquests indrets és la fira Orígens d’Olot, i la gent –que per a les coses del menjar té una intuïció infal·lible– ho sap. No és estrany, doncs, que ahir el recinte firal de l’antiga estació registrés una afluència de públic molt gran –procedent d’arreu del país–, que no podem qualificar d’excepcional perquè en les set edicions anteriors d’Orígens també s’havia donat aquesta circumstància. És molt probable que avui, segon i darrer dia de la fira, passi el mateix.

De productors n’hi ha uns noranta, tant de la vora com d’altres comarques. Tots, artesanals o de produccions limitades. Abunden els vins, els formatges, els olis, els embotits, la carn... També hi ha pa, ginebres, melmelades, tòfones, llavors de cànem, torrons... Un exemple d’aquests últims són els Garcia Sirvent de Vilafranca del Penedès. Ahir m’explicaven que ja porten uns quants anys “pujant” a aquesta fira, no tant per les vendes que puguin fer-hi (el visitant compra tiquets per a tasts), sinó pels contactes, que es tradueixen en posteriors comandes o visites al seu obrador. Uns dels que s’hi estrenen són els de la Ferme (granja) d’Arsa, de Sornià (de la comarca nord-catalana de Fenolleda), que venen tot tipus de productes del pollastre. Occitània és el territori convidat d’aquest any, i per això no només hi trobem aquesta gent de Sornià, sinó altres productors de més amunt dels Pirineus, com per exemple Les Steakeurs, que comercien carn de boví de l’Arieja.

En uns espais contigus al de les parades s’hi fan tallers i demostracions. Ahir vam coincidir amb les sessions dedicades als esmorzars de forquilla, que oferia a l’Aula de Cuina la Maria Nicolau, d’El Ferrer del Tall de Vilanova de Sau, i el tast de formatges i cerveses artesanes a l’Aula de Tast. Tots dos sectors estaven plens a vessar. A l’altra punta de la fira, mentrestant, un jurat examinava a l’Aula de Nens les coques de forner que s’havien presentat a concurs.

Avui, diumenge, a l’Aula de Cuina hi tractaran de productes de tardor del Garraf, plats d’horta i del marc del Maresme; el porc i els bolets; els plats tradicionals “interpretats” (a càrrec de Fina Puigdevall, del restaurant olotí Les Cols, amb estrella Michelin) i, amb motiu del 25è aniversari del col·lectiu Cuina Volcànica, un monogràfic sobre els productes de la Garrotxa. En l’apartat de tasts, se n’han programat de productes amb el segell Girona Excel·lent, pans ecològics i cerveses artesanes i de sobrassades de Menorca combinades amb vins del Priorat. A més, hi haurà una taula rodona sobre el paper de la dona en el món rural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.