Ciència

Vall d’Hebron encapçala una investigació per trobar la relació entre el còlon irritable i els trastorns mentals

L’estudi durarà cinc anys i la coordinació la portaran els doctors de l’hospital barceloní, Javier Santos i Antoni Ramos-Quiroga

L’Hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa un macroprojecte europeu per entendre millor la relació entre la síndrome de l’intestí irritable i trastorns mentals com l’ansietat o la depressió, així com malalties somàtiques com la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica.

Al projecte hi participaran 19 institucions sanitàries, universitats, centres de recerca i empreses de diversos països i té un finançament de 6 milions d’euros per a un període de cinc anys (2020-2024); d’aquests, 1,3 milions corresponen a l’Hospital Vall d’Hebron.

Es calcula que el 10% de la població pateix còlon irritable, que s’associa amb freqüència amb depressió, ansietat i trastorns somàtics i pot afectar molt la vida diària. Aquesta malaltia té una incidència més alta entre les dones.

Els doctors Santos i Ramos-Quiroga actuaran com a coordinadors de l’estudi. En l’estudi hi participaran un total de 800 pacients de tot Europa i els investigadors faran una caracterització clínica, psicosocial i biològica dels pacients amb còlon irritable afectats per trastorns mentals i comorbiditats somàtiques amb un enfocament particular en les diferències relacionades amb l’edat, el gènere i l’estil de vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia