Societat

Barcelona, 1910-2011 //

Metgessa i psicoanalista

Júlia Coromines, psicoanalista pionera

DONA DE GRAN INTEL·LIGÈNCIA I GENEROSITAT, VA INTRODUIR LA PSICOANÀLISI A CASA NOSTRA. A MÉS, VA CREAR EL CENTRE PILOT DE PARÀLISI CEREBRAL DE CATALUNYA, QUE AMB ELS ANYS ES VA CONVERTIR EN UN REFERENT MUNDIAL.

Pensant en Júlia Coromines, Màrius Torres va escriure: “Joiós sofrir, fidelitat amarga / vós sou el sol i els núvols del meu cel. / Quina agonia em podria ser llarga, / eternament fidel?”. S’havien conegut a la primeria dels anys trenta, quan tots dos estudiaven medicina a Barcelona. Van tenir llargues converses a la facultat, i ell se’n va enamorar però mai no li ho va expressar fora dels seus escrits. Cap dels dos sentia una gran vocació per la medicina; hi van acabar per tradició o pressions familiars. Però així com Torres ha acabat sent conegut com a poeta, Coromines sí que serà recordada per les seves aportacions a la salut, sobretot la mental.

UNA VIDA AMB MALETES

Júlia Coromines, dona inquieta i brillant, va néixer a Barcelona el 1910 en una família excepcional: el seu pare era el polític i escriptor Pere Coromines, i la seva mare, Celestina Vigneaux, va ser una pedagoga que va introduir el mètode Montessori a Catalunya. La parella es relacionava amb la flor i nata de la cultura del país, i sens dubte això va influir en els seus vuit fills (entre ells, el lingüista Joan i el matemàtic Ernest).

A causa de la Guerra Civil, la família es va haver d’exiliar, primer a França –on la Júlia va aprofitar per ampliar els estudis– i després a l’Argentina. El 1944 va tornar i va fer el doctorat, però ofegada per l’ambient de la postguerra va marxar a estudiar a Londres, becada gràcies a la intercessió del doctor Trueta. Allà es va convertir en psiquiatra i va descobrir, meravellada, la psicoanàlisi. Al nostre país, per més que es coneixia Freud, no hi havia ningú d’aquesta escola. I va ser Coromines, juntament amb els doctors Bofill i Folch, qui la va introduir durant la dècada dels cinquanta, i al seu voltant es van formar i organitzar els nous professionals psicoanalistes.

UN REFERENT MUNDIAL

Sempre interessada en l’atenció a la infància, Coromines va crear el Centre Pilot de Paràlisi Cerebral de Catalunya, que es va convertir en un referent mundial, i va fer aportacions valuoses sobre el desenvolupament precoç dels nens. Considerada una persona sàvia i generosa a l’hora de compartir els seus coneixements, va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1997. El 2011 va morir als cent anys, poc després de rebre un gran homenatge públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet