Societat

La canina dels Mossos fa 226 serveis anuals a la demarcació

A la regió de Girona hi ha gossos policia especialitzats en la detecció d’estupefaents, bitllets i armes

També n’hi ha d’altres que són experts en la localització d’explosius

Més del 50% dels animals de la unitat provenen de donacions
Per indicar la troballa d’un artefacte explosiu, el gos s’asseu

Espavilats, vius i amb gran capacitat d’aprenentatge. Són algunes de les característiques dels gossos i gosses policia que formen part de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra de la regió de Girona. Són també treballadors incansables, que al llarg del 2019, per exemple, van fer 226 serveis a la demarcació, i durant el 2018, un total de 212. L’Eduard, el cap de la unitat, explica que alguns dels gossos que integren l’equip han estat entrenats per a la detecció de substàncies estupefaents, una especialitat que també engloba la recerca de bitllets i d’armes, tant muntades com desmuntades. Gràcies al seu fi i potent olfacte, quan troben un d’aquests elements, ho fan saber rascant. A la mateixa unitat hi ha, a més, gossos experts en la localització d’explosius, i el marcatge que realitzen és diferent: quan descobreixen aquest tipus d’artefactes, ho indiquen asseient-se al costat del lloc on l’han detectat. A banda, hi ha un tercer àmbit, que és la recerca de persones. Els gossos ensinistrats en aquesta especialitat estan a la unitat central de Sabadell i, quan sorgeix una emergència, es desplacen allà on calgui d’arreu del territori català.

Els gossos policia que hi ha actualment a les comarques gironines són labradors, mestissos i border collie encreuats, així com pastors belgues malinois. Cada agent de la unitat en té un d’assignat. Això és positiu, ja que contribueix que el policia conegui molt bé l’animal amb el qual treballa, i a la inversa. Moltes vegades, de fet, s’entenen recíprocament només mirant-se. En el cas del caporal Eduard, fa més de cinc anys que és el guia de la gossa policia Noa. La va agafar quan tenia quatre anys de la gossera de Tossa. “Més del 50% dels animals procedeixen de donacions; hi ha persones que per alguna raó no poden tenir més el gos, ens ho fan saber i nosaltres valorem si podrien desenvolupar tasques policials. D’altres provenen d’una gossera”, comenta.

Els efectius acostumen a agafar els animals quan tenen un any o un any i mig, fins a dos. L’edat més adient és aquesta, o que siguin més joves (tres o quatre mesos), per evitar que tinguin massa hàbits ja incorporats. Se’ls fan, a més, unes proves mèdiques, que determinin que el gos està bé físicament i és apte per a la feina. El caporal argumenta que la qüestió de la raça “és força indiferent”, mentre que un tret clau que es busca és “la seva actitud” i que, sobretot, “tinguin moltes ganes de jugar”: “A partir d’aquí, canalitzes tot l’ensinistrament. L’aprenentatge es va fent dia a dia, i el guia caní ha d’aconseguir que el seu gos hi confiï plenament per poder-lo portar a llocs diversos, que vagi agafant seguretat i no tingui por. A vegades intervenim en zones on hi ha gent, soroll, també en indrets tancats i foscos, en espais petits, pugem per escales mecàniques, passem per ponts, terres lliscants... És important que el gos es vagi movent per diferents escenaris i vegi que, si hi ets tu, no passarà res. Li dones protecció, que senti que pot estar tranquil, que al teu costat estarà bé.”

Els gossos viuen en una residència canina privada, prop de Girona. Hi mengen, dormen i també hi ha un camp d’entrenament bàsic, tipus agility, on es poden treballar nocions d’obediència. “Quan fa poc que l’agent té el gos, aquest recinte va bé per començar a crear el vincle. En aquest moment encara no tens la seguretat de dur-lo deslligat per tot arreu. Com que és un entorn tancat, et permet deixar-lo sense corretja perquè tingui el seu espai, o amb corretges llargues. Ordres com ara seu, vine, etc. les treballem amb menjar, amb el qual el vas premiant a mesura que li vas ensenyant coses. El temps és relatiu i depèn del gos, però a vegades al cap de mig any ja pots fer que comenci a associar les substàncies amb les olors.”

També és important el control del gos, sobretot els d’explosius, que treballen a distància (en una cerca d’artefactes, poden estar seguint directrius amb una separació de fins a 150 o 200 metres de l’agent). Els de drogues, en canvi, actuen més habitualment en entorns tancats o acotats, com ara pisos, magatzems i cotxes. Entre els d’explosius, el caporal té un sentit record per a la gossa Trini, que després de 10 anys treballant a la regió de Girona es va jubilar el desembre del 2018: “El guia que tenia és molt bo i, als Mossos, va ser la primera que va treballar direccionada amb làser per indicar els punts on havia de buscar i una de les millors gosses que ha tingut el cos.”

LES FRASES

És important portar els gossos per escenaris diferents. Aconseguir que se sentin bé per desenvolupar la tasca més enllà del seu entorn de seguretat
Passen unes proves mèdiques per determinar si són aptes per a la feina, i fem la seva formació, essencialment, a través del joc
Treballar amb animals és molt satisfactori; tenen una gran capacitat d’aprenentatge
Caporal Eduard
cap de la unitat canina dels mossos de la regió policial de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]