Societat

TXELL CARRERES

PRESIDENTA DE L’AGUICAT (ASSOCIACIÓ DE GUIES TURÍSTICS DE CATALUNYA)

“El nostre sector trigarà molt més que els altres a recuperar-se”

Els guies turístics solien començar a treballar al març. Per tant ara fa quatre mesos que no estan en actiu. I la recuperació de l’activitat de la seva feina també podria arribar molt més tard.

L’Aguicat representa els guies turístics habilitats per la Generalitat de Catalunya. En quina situació es troben actualment?
L’habilitació de guia turístic de la Generalitat ens permet exercir l’activitat de guia de turisme a l’interior dels monuments declarats bé cultural d’interès nacional i dels museus inscrits al registre de Museus de Catalunya. Malauradament, quan es parla del turisme no se sol tenir en compte la figura del guia turístic habilitat per la Generalitat, una professió que requereix un gran nivell d’especialització en molts àmbits (històric, cultural, lingüístic...) a temps complet. No es tracta d’una feina de temporada que es compagina amb altres feines, tal com molta gent es pensa. Nosaltres únicament ens dediquem a aquesta professió.
Una feina que sí que depèn de la temporada per poder-se portar a terme?
És així. Per a una gran part dels guies turístics, la temporada turística sol començar una mica abans de Setmana Santa, entre març i abril, i acaba a finals d’octubre o a principis de novembre. Aquesta és la dinàmica de la nostra professió; per tant, la nostra vida consisteix a treballar intensament els mesos de temporada alta. Sovint quedem esgotats durant aquest període perquè d’ell viurem la resta de l’any. Per poder cobrir els llargs mesos de temporada baixa en què no facturem però ens mantenim actius a través d’una formació contínua. Evidentment, la majoria de nosaltres som professionals autònoms.
I ara sofreixen una situació d’aturada total, que s’afegeix als mesos que, pel tipus de feina, no han estat treballant?
Actualment, una majoria dels guies turístics fa cinc mesos que estem desocupats i no tenim ingressos. Les reserves que ens havien entrat des de principis d’any i de cara al segon trimestre, se’ns han cancel·lat, i la previsió no és de recuperació a curt termini. Alguns guies ja ho vam començar a notar a final de febrer, i quan es van tancar museus i monuments com la Sagrada Família, es va aturar tot per a nosaltres. Això significa que ara mateix estem sense feina, sense previsions per al futur més proper, i tampoc no hi ha bones vibracions a més llarg termini.
Hi ha alguna data a partir de la qual encara hi ha reserves. Al setembre potser?
Personalment, jo puc dir que a mi m’han anul·lat tot el proper trimestre. Això ja ens porta al juny i a les portes del juliol. Encara que tot tornés a la normalitat, les vacances de la gent per a aquest 2020 estan suspeses sine die o anul·lades definitivament. I no crec que hi hagi gaire gent que es plantegi substituir aquests viatges o sortides per d’altres al setembre. És un tipus d’activitat que té molt a veure amb l’estat d’ànim i els projectes familiars o d’altre tipus. No tenim ni idea de quan tornarà a posar-se en marxa el sector, però és clar que no serà en un futur proper. La nostra feina no només s’atura aquests dies d’estat d’alarma, sinó que l’aturada tindrà conseqüències molt més enllà.
Creu, doncs, que en el cas del turisme la recuperació arribarà més tard que en altres sectors?
Jo diria que és obvi. Perquè la indústria, l’educació, o molts altres àmbits podran arrancar, quan ho puguin fer, esperem que sigui ben aviat, però nosaltres no, perquè la gent trigarà a voler sortir. S’haurà patit molt econòmicament i les prioritats seran unes altres. És semblant al que passa en el món de la cultura.
Però es pot afirmar que el turisme és un dels sectors amb futur, encara que sigui molt a llarg termini?
Sí, perquè vivim en un país que té molt a oferir, i, malgrat el que han dit, la imatge de Catalunya i Barcelona no ha perdut volada en els darrers anys. El producte hi serà, però els viatgers trigaran a voler-ho conèixer. En aquest sentit crec que sí que hi ha esperances per al turisme, i és per això que volem que es visibilitzi aquest tipus de problemàtica, perquè se’ns tingui en compte a l’hora de pensar com aguantem fins que tot es normalitzi.
Com creu que se’ls pot ajudar des de l’administració?
Humilment, creiem que hauríem de tenir una cadira, una cadireta o un tamboret! si cal, a la taula on s’analitzi tota la problemàtica del sector del turisme. Hotels, restaurants, agències de viatges i altres, hauran de pensar quines opcions de recuperació hi ha, i pensem que se’ns hauria de tenir en compte, perquè també som del sector i també compartim aquesta situació de doble espera per a una possible normalització.

I a l’administració, què li demanen?

Demanem que, tal com s’està fent per altres professions, es tingui en consideració la situació dels guies turístics habilitats amb algun pla d’ajudes específic. Si no és així, difícilment podrem fer front a aquest any, que es presenta devastador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia