Societat

MIQUEL NOGUER

ALCALDE DE BANYOLES

“Costarà, però ens en sortirem”

Explica que, amb l’ajornament del cobrament dels tributs municipals, s’ha volgut donar un missatge de tranquil·litat als ciutadans

Posa un “excel·lent” al comportament dels banyolins

Immersió en les TIC.
De cop i volta, Noguer –com la resta de càrrecs públics– s’ha vist submergit per força en el món de les noves tecnologies de la informació, per més que fins ara ja les fes servir eventualment. Tant a l’Ajuntament com a la Diputació (de la qual és president), ha mirat de mantenir totes les sessions oficials i les reunions necessàries amb els seus col·laboradors, però ara a través de les pantalles. “Ja no sé quantes plataformes diferents he fet servir“, deia aquesta setmana als periodistes, als quals ja ha ofert alguna roda de premsa telemàtica.

L’alcalde de Banyoles parla en la següent entrevista d’alguns aspectes de la crisi sanitària a la seva ciutat.

Han ajornat dos mesos el cobrament dels tributs municipals. Com afectarà això l’economia de l’Ajuntament?
Més enllà de mirar aquesta afectació, nosaltres ens hem plantejat com ajudar l’economia dels ciutadans, en una situació de confinament que no s’havia donat mai. El que havíem de fer era que la gent estigués tranquil·la, és a dir, treure’ls la pressió que l’1 d’abril començaven els cobraments i ajornar-los. Això havia de ser el primer que havíem de fer. Tenim una situació financera bona, molt sanejada, des de fa uns quants anys. En circumstàncies normals, no hauríem de prendre cap decisió perquè podríem fer dins els terminis previstos els pagaments de nòmines, proveïdors, etc. Ara bé, tot i disposar d’una bona tresoreria, davant aquesta circumstància excepcional que ens ha fet ajornar el cobrament de tributs, hem hagut de prendre una mesura excepcional com és la contractació d’una pòlissa de tresoreria d’1,5 milions, a part del crèdit d’inversions que ja estava previst en els pressupostos. Això ens permetrà de continuar complint les nostres obligacions de pagament de proveïdors i personal.
En general, la reacció dels ciutadans de Banyoles a aquesta situació, com està sent?
El comportament està sent molt bo. La gent de Banyoles, com tothom, els primers dies no s’ho acabaven de creure del tot. A mesura que passen els dies i veus les notícies a casa, vas comprovant la gravetat de la situació i fas molt més ràpid el recorregut cap al confinament. A la gent li he de posar un excel·lent, en aquest sentit. És cert que sempre hi ha els típics que no compleixen les normes, però solen ser aquells que tampoc les compleixen quan no hi ha confinament. I també hi ha algú que es despista o no s’ho acaba de creure o que, pel que sigui, no ho compleix. Però són pocs.
El mercat setmanal es manté, tot i que només de productes frescos, per què hi obliga la Generalitat. Si fos per vostè, el suspendria?
De fet, nosaltres ja érem partidaris de suspendre’l, però hi ha una disposició de la Generalitat del 13 de març en què es diu que cal que es garanteixi la continuïtat d’aquests mercats. Això ens va fer rectificar. És cert que hi ha gent que diu que els hauria tancat, però hem de tenir en compte, primer, que és a l’aire lliure. Si els compradors i els venedors adopten les mesures de seguretat, si es fan les coses bé, potser és millor a l’aire lliure que en un espai tancat. I una altra cosa: l’opció d’anar al mercat és voluntària, és una opció personal. Nosaltres hi posem la policia, que va recordant totes aquestes qüestions de seguretat a la gent que hi va.
Hi ha qui augura que després d’aquesta crisi ja res no serà igual. Què n’opina, vostè?
Serà així, això no se li escapa a ningú. Hi haurà més morts que en una guerra, és una pandèmia universal de la qual difícilment escaparà cap país. Mira, quan tu atures el món, la posada en marxa és complicada. La del 2008 va ser una crisi molt important, es va ensorrar l’economia, però la gent va continuar treballant, els restaurants i les botigues estaven oberts, l’espai aeri estava obert, les indústries produïen, tot funcionava... El que passa és que ara,a part de deixar morts pel camí, s’ha parat tot i serà complicat reactivar-ho. Però és clar que ens en sortirem. Per sobre de tot, el nostre caràcter emprenedor fa que tirem endavant. Costarà, però ens en sortirem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia