Societat

opinió

Amb les nostres cuineres i cuiners

Volem agrair a les cuineres i cuiners l’esforç i l’actitud per afrontar la crisi del coronavirus
Demanem que es posin les condicions necessàries per tal de reactivar el sector de manera viable

La gastronomia es fonamenta en uns estimables referents històrics. La cuina captiva perquè és un art canviable, excepcional, sorprenent i humà. Per això tan sovint commou. Cuina i vida posseeixen moltes coses en comú. És per això que tan sovint diem que cuinar i menjar constitueixen una autèntica lliçó de vida. El culte a la taula és al nostre país una devoció.

Tots els pobles posseeixen una cuina genuïna amb una personalitat inherent. No hi ha cap poble sense una cuina pròpia. Totes les cuines venen de lluny. Perquè tots els pobles també venen de lluny. L’esguard atent del passat és el que més ens ressenya sobre el que som. L’evidència d’aquesta diversitat és una herència que cal preservar. Mantenir aquesta diversitat és un repte tant culinari com cultural; som hereus d’un patrimoni savi, gurmet i saludable.

No hi ha cuina sense memòria. Per això, cap cuina no necessita explicitar les seves diferències amb les altres. No cal justificar una certesa. I així, quan tan sovint ens preguntem què entenem per cuina catalana i quan tan sovint no trobem la resposta fidel a aquesta pregunta, la conclusió més natural és dir que la cuina catalana és simplement la cuina pròpia del nostre país. És un fet obvi i concloent. Una afirmació d’una solidesa irrebatible i evident.

L’àmbit de la parla catalana determina amb precisió el marc històric de la nostra cuina. Els trets que defineixen la nostra cuina són els mateixos que fan que el nostre país sigui el que és i no sigui un altre.

A les nostres cuineres i cuiners, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia us vol agrair que el vostre trajecte i la vostra actitud hagin estat fonamentals per fer del nostre país un referent en la gastronomia mundial. Per a uns, des del més estricte classicisme contemporani; per a d’altres, des de l’avantguarda més actual.

També us volem agrair l’esforç i l’actitud que feu evidents per afrontar les circumstàncies que ha provocat el coronavirus i les terribles conseqüències que ha comportat per a tothom.

Rebeu un missatge de solidaritat, escalf i reconeixement per a un sector que considerem cabdal per a la reactivació econòmica del nostre país.

La cuina constitueix un inequívoc signe de pertinença, forma un espai de temps estimable per conviure i forjar l’afectivitat familiar. Aquests dies de confinament, menjar a casa ha tornat a ser una trobada entranyable. Molts hem cuinat les receptes que els nostres cuiners i cuineres ens heu transmès. Us en donem les gràcies.

El pessimisme no ajuda. La precipitació, tampoc. La situació és complexa, però, coneixent-vos, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició està convençuda que plegats ho farem bé. Estem al costat dels nostres cuiners. Junts tenim la capacitat de dissenyar una sortida. El compromís col·lectiu que les nostres cuineres i cuiners sempre heu fet evident és determinant. Costarà Déu i ajuda, però ens en sortirem. Hi haurà recuperació. La incertesa requereix més que mai confiança.

Avui podem dir, no pas sense esforç, que la vida està recuperant a poc a poc la normalitat. Des de la dificultat, es pot avançar. Des del desànim o la indiferència, rarament s’assoleix res. Qualsevol projecte –gran o petit–, per ser possible, ha de transformar-se des del continu replantejament del dubte, la coherència i el compromís.

També fem arribar aquestes paraules a tot el col·lectiu de gent que forma el món de la cuina, a totes les persones per a les quals la cuina és un mitjà de vida i viuen la gastronomia i la cultura culinària amb veritable sentiment.

La nostra cuina són els nostres cuiners, però també els nostres pagesos, artesans i pescadors, viticultors, gent dels mercats, tots autèntics mags, i cronistes tots de la vida que viuen, amorejats amb la terra, el paisatge i el mar. Gent que estima el que fa i coneix el producte amb un punt secret de prodigi insospitat. Gent amb expertesa i paladar que coneix el seu ofici i gargoteja cada dia en el dietari d’una de les històries més legítimes del nostre contorn proper: la crònica d’allò que diàriament cuinem i mengem.

Pensant en aquesta gent, demanem a les administracions que posin les condicions objectives necessàries per tal de reactivar el sector de manera viable i responsable en terminis raonables i que siguin assumibles per a tots ells.

I a la ciutadania us demanem que, a mesura que la situació ho permeti, tornem a gaudir del nostre tradicional estil de vida gastronòmic i social.

Ara més que mai ens cal treballar en comú.

La cuina, com tantes altres activitats, ha d’ocupar un lloc important en aquest jeroglífic gegantesc que, entre tots, estem intentant reconstruir.

La nostra identitat com a país ha de passar per tots els àmbits de la nostra cultura i, per tant, també per les cuines de les nostres llars, pels fogons dels nostres restaurants, fondes i cases de menjars.

Preservar aquests valors és un repte tant culinari com cultural i l’Acadèmia té un compromís adquirit amb aquesta tasca.

Carles Vilarrubí i Carrió - president

Artur Carulla i Font - vicepresident Joan Font i Torrent

Ramon Agenjo i Bosch

Sergi Ferrer-Salat i Serra di Migni

Rosa Mayordomo i García

Valentí Roqueta i Guillamet

Carme Ruscalleda i Serra

Joaquim Uriach i Torelló

Quim Vila i Betriu



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]