Societat

Els Mossos multaran qui no dugui mascareta

Avisaran la ciutadania de la seva obligatorietat durant els primers dies

L’ordre estatal no inclou sancions

L’ús obligatori de mascaretes en espais tancats i on no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres va entrar en vigor ahir. Els Mossos d’Esquadra informaran la ciutadania de la seva obligatorietat, tal com ha fixat una ordre del govern espanyol, i “passats uns dies” la policia catalana sancionarà les persones que no la portin, segons va assegurar ahir l’intendent dels Mossos Josep Antoni Saumell, en considerar que “tothom ja n’estarà informat”, hi va afegir en la seva compareixença amb el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, per resoldre dubtes als catalans sobre la desescalada.

En l’ordre del Ministeri de Sanitat que regula l’ús obligatori de mascaretes, publicat al BOE dimecres passat, no es recull cap tipus de sanció administrativa si s’incompleix. La llei de Seguretat Ciutadana, o llei mordassa, és la que ha usat fins ara la policia per sancionar els veïns que consideren que han incomplert el confinament, i en concret l’article 36.6, que recull la desobediència a l’autoritat, castigat amb una multa mínima de 601 euros.

Aquesta setmana s’han superat el milió de propostes de sanció durant l’estat d’alarma a l’Estat espanyol; és a dir, una de cada 40 persones. Alguns juristes qüestionen la seva validesa, tal com ja va advertir l’advocacia de l’Estat en aclarir que només es poden sancionar les desobediències a ordres directes dels agents. A Catalunya, les propostes de sancions ja superen les 100.000 i la direcció general d’Administració de Seguretat no n’ha tramitat cap, tot i que el 4 de juny es reprenen els terminis administratius. Entre els anys 2017 i 2018 es van resoldre 26.020 expedients de sanció al país i al final se’n van aprovar 5.457.

LA XIFRA

130.000
propostes de sanció
ha imposat a Catalunya la policia durant l’estat d’alarma. Cap ha estat tramitada des d’Interior, per ara.

Les franges horàries desapareixeran en la fase 2

El Ministeri de Sanitat preveu eliminar les franges horàries de sortides per fer passejos o esport en la fase 2 de la desescalada, però les mantindrà per a col·lectius vulnerables, com ara la gent gran. Així ho va insinuar el ministre Salvador Illa a preguntes del PNB al Congrés, i ho va confirmar el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda, segons l’agència ACN.

Simón va explicar que la mesura es concretarà en una ordre ministerial i que possiblement siguin les comunitats autònomes o els ajuntaments els que defineixin en quins horaris s’han de fer. “Són decisions més complicades del que sembla”, va advertir Simón.

Pel que fa a la proposta que Barcelona i la seva àrea metropolitana passin a la fase 1 dilluns vinent, l’intendent dels Mossos Antoni Saumell i el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, van aclarir ahir, a preguntes de la ciutadania, que el territori està dividit en tres regions sanitàries: Barcelona Ciutat, Àrea Metropolitana Nord i Àrea Metropolitana Sud, i que la mobilitat entre aquestes no serà possible per veure familiars o per a l’oci. Per exemple, una parella de Barcelona que vulgui anar a veure els seus familiars a Castelldefels no ho podrà fer fins a la fase 2. L’esport també es limitarà a la mateixa regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia