Salut

L’equip de teràpia intravenosa posa prop de 900 catèters el primer any

Durant el període àlgid de la pandèmia, l’ETI va triplicar el volum diari de catèters posats, tots a pacients en estat crític amb SARS-CoV-2

L’equip de teràpia intravenosa (ETI) de l’hospital Josep Trueta, que s’encarrega de gestionar els accessos vasculars dels pacients i que es va posar en marxa el desembre del 2018, ha col·locat durant el primer any de funcionament 881 catèters i la previsió és implantar-ne 1.300 durant aquest 2020.

L’ETI, que s’ocupa d’implantar els accessos vasculars, fer-ne el seguiment i la vigilància, també ha vist afectada la seva activitat durant la pandèmia ja que un dels seus efectius s’ha dedicat, durant el pic de la pandèmia, a la col·locació de catèters a pacients en estat crític amb SARS-CoV-2. S’han arribat a col·locar fins a 15 catèters diaris (quan abans se’n col·locaven cinc al dia), la major part en vies centrals –molt més complexes–, per optimitzar així les puncions als pacients i descarregar les àrees de crítics de molts d’aquests procediments. També s’han col·locat un gran nombre de catèters arterials, necessaris per al monitoratge de l’estat respiratori en pacients greus, per evitar repetides puncions de l’artèria radial. Així, segons expliquen des de l’ICS, s’ha dissenyat un protocol de valoració i vigilància d’aquests catèters que no són habituals a les àrees d’hospitalització convencional. La major part dels procediments s’han dut a terme utilitzant un ecògraf sense fils, un dispositiu innovador i poc introduït encara en la pràctica clínica, i visualitzant les imatges en una tauleta convencional. La utilització de la tauleta ha permès que la desinfecció de l’aparell i la sonda hagi estat ràpida i rigorosa.

Pel que fa al balanç del primer any de funcionament, en un 85% de les 881 actuacions fetes el 2019 la col·locació i el seguiment del catèter es van resoldre de manera satisfactòria, sense complicacions. Cal tenir en compte que en el 15% restant la major part de les complicacions van ser derivades de retirades accidentals per part dels pacients o bé d’obstruccions. Aquestes taxes estan per sota de les europees.

Segons expliquen des de l’ICS, la principal aposta del projecte és fer la implantació amb guia ultrasònica, amb un ecògraf que els permet controlar el seguiment de la inserció. Aquesta tècnica garanteix poder cateteritzar venes més grans i reduir el risc de complicacions. Les especialitats mèdiques i quirúrgiques que amb més freqüència sol·liciten la valoració del pacient i la inserció del catèter són les de digestiu, urologia i vascular.

La posada en marxa de l’ETI per part de la direcció d’infermeria de l’hospital Josep Trueta ha comportat beneficis tant per als pacients com per a l’hospital mateix. La millora més important ha estat la reducció d’efectes com la bacterièmia relacionada amb algun tipus de catèter, la trombosi venosa i la flebitis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia