Societat

El municipalisme català es fixa com a prioritat combatre la segregació escolar a Catalunya

L’ACM ha analitzat el paper dels ens locals en la lluita contra la segregació escolar i ha presentat experiències i mesures locals que s’estan implementant per fer disminuir o pal·liar aquesta problemàtica

  • VÍDEO: El debat sobre segregació escolar del passat 30 d'abril
  • El president de l’ACM, i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, en el debat ACM.

Més d’un centenar de responsables municipals, d’educació i tècnics es van reunir telemàticament el 30 d’abril passat per analitzar el paper dels ens locals en la segregació escolar. L’objectiu del debat era conèixer la situació actual d’aquesta realitat a Catalunya i quin paper poden tenir les administracions locals en la lluita contra aquesta problemàtica. Al llarg del debat també es van exposar diverses experiències de municipis, com ara Manresa, Vic, Olot i Mataró, que ja estan impulsant polítiques per combatre la segregació escolar.

Segons el president de l’ACM, i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la Covid-19 s’ha viscut especialment a les aules i a tota la comunitat educativa: “Invertir en educació és invertir en futur, i el país que volem dibuixar, cohesionat, equilibrat i ple d’oportunitats, només serà possible si ens creiem el paper de l’educació, i hi apostem i hi invertim a fons”, va dir Soler. Per la seva banda, l’alcaldessa de Vic i responsable de l’àmbit d’ensenyament de l’ACM, Anna Erra, va explicar: “Volem crear oportunitats als nostres joves per al seu futur a través de l’ascensor social que suposa l’educació.” L’assessor del Síndic de Greuges de Catalunya, Bernat Albaigés, va recordar: “La segregació suposa una vulneració del dret a l’educació. Si tinguéssim un sistema menys segregat tindríem millors resultats i beneficiaria principalment l’alumnat que és més vulnerable.”

Per la seva banda, el secretari de polítiques educatives, Carles Martínez, va explicar que “el decret d’admissions recull una tradició de consensos i pactes del nostre país per lluitar contra la segregació”. Respecte al paper dels ajuntaments en el nou decret d’admissions, el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Educació, Juanjo Falcó, va assegurar: “Una de les principals novetats del decret d’admissions és que posa la lluita contra la segregació com a objectiu principal de la programació de l’oferta educativa amb la corresponsabilitat i cogovernança dels ajuntaments.” Aquest decret d’admissions ha de millorar, segons es va concloure, l’equitat i combatre la segregació escolar, a més d’establir els criteris per gestionar el procés d’admissió i millorar la detecció de l’alumnat amb necessitats educatives, com pot ser la pobresa.

Entre altres recomanacions, en el debat es va plantejar la necessitat de constituir una oficina municipal d’escolarització per lluitar contra la segregació. Finalment, des del municipalisme es va reclamar un diàleg constant amb el Departament d’Educació per compartir les realitats territorials i fer front a la segregació.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.