Justícia valida el règim obert en condemnes menors
Uns 37 condemnats a penes de fins a cinc anys són classificats en semillibertat directa en una prova pilot, i ara s’aplicarà a tot Catalunya
Els delictes de corrupció i contra la llibertat sexual, exclosos
El Departament de Justícia ha validat el protocol d’ingrés i classificació en centres penitenciaris oberts de Catalunya, que implica que persones que han estat condemnades per primer cop i a penes de fins a cinc anys de presó, a més d’altres requisits, poden ser classificades de manera directa en semillibertat, sense haver de trencar la seva vida laboral i familiar. Justícia aplicarà aquest sistema pioner a tot Catalunya després de comprovar-ne el bon funcionament durant un any a través d’una prova pilot al centre obert de Lleida –amb un equip impulsor d’aquest règim– i al centre obert de la Trinitat a Barcelona. D’un total de 111 persones que s’hi van presentar, en van aprovar 37 (28 homes i 9 dones), sense que hi hagi hagut cap regressió a règim ordinari, és a dir, a ser tancats dins d’una presó, i ni la fiscalia ni els jutges de vigilància penitenciària n’han rebutjat cap. Actualment, del total de 7.820 persones recluses a Catalunya, un 26,4% compleixen la condemna en semillibertat.
“El sistema català de presons aposta per la reinserció, que és la principal funció”, afirma la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, amb relació a aquesta aplicació de la semillibertat, recollida per la llei, i que també es comença a aplicar a l’Estat espanyol. “El que volem és que la persona que té un entorn familiar i laboral no hagi d’entrar a la presó i pugui mantenir l’ancoratge amb el seu dia a dia, tot complint la pena”, hi afegeix Ciuró. En aquest sentit, la cap del Servei de Medi Obert i Serveis Socials, Rosa Maria Martínez, insisteix que “els centres oberts són centres penitenciaris, on hi ha molts controls, i on es compleix una pena”.
Per ara, els delictes relacionats amb la corrupció –com ara contra la hisenda pública o que afecten moltes persones– i els de violència de gènere i sexual s’han exclòs d’aquest règim, encara que les penes siguin inferiors a cinc anys. Martínez precisa que més endavant es podria replantejar en alguns casos, però ara es consideren “complexos i calen més estudis”.
El Col·legi d’Advocats de Barcelona fa “una valoració molt bona” del protocol per aplicar el tercer grau directe, “perquè es compleix la condemna sense que sigui contraproduent per a la seva reinserció”, declara l’advocat Albert Carles, responsable de la comissió de Dret Penitenciari de l’ICAB. “Des de l’advocacia, apostem perquè aquest tercer grau directe s’apliqui en tots els delictes”, afirma Carles.
Casos concrets
Fins ara, una persona que ha de complir una pena de cinc anys de presó ha d’estar almenys dos mesos tancada en una presó fins que se la classifica, que pot ser directament en semillibertat. “En dos mesos, la persona pot perdre la feina, que implicarà no pagar rebuts, però tampoc la responsabilitat civil, i trencar amb la família. No la beneficia a ella ni a la societat”, manifesta la responsable de Medi Obert de Justícia, que detalla que, amb el nou protocol, la persona no ha d’estar més de deu dies tancada per estudiar i aprovar o no el seu cas.
Un altre dels requisits és que la persona no hagi tornat a delinquir en els darrers dos anys. “És una mostra que aposta per la vida prosocial”, sosté Martínez. Cal tenir en compte també que el compliment de la pena pot arribar fins a quatre anys més tard dels fets, i amb el protocol es vol “reequilibrar aquest desajust judicial dessocialitzador”. També s’ha d’haver pagat la responsabilitat civil o mostrar el compromís de fer-ho.
La Maria (nom inventat, com la resta), de 46 anys, amb una filla de 10 anys a càrrec, i víctima de maltractaments per part de l’exparella, va ser condemnada a tres anys de presó per un delicte contra la salut pública, i Justícia, a través del nou protocol, li ha aprovat que la compleixi des de casa amb un control telemàtic, per tal que pugui tenir cura de la filla i continuar treballant d’auxiliar clínica.
L’Antonio, de 31 anys i amb quatre fills, compleix la condemna de sis mesos per conducció temerària des d’un centre obert, i així pot continuar treballant, a més de fer un tractament per a l’addicció a l’alcohol. I l’Ivan, de 60 anys, va ser condemnat a cinc anys de presó per possessió d’una plantació de marihuana a Granada. El compliment en semillibertat li permet estar pels dos fills i la dona, amb problemes de salut, i, a més, fa de voluntari a la Creu Roja en un programa de toxicomanies.
Ara, Justícia obrirà serveis d’atenció a Girona i Tarragona, i fa una crida a l’advocacia i a la judicatura per derivar-hi casos.