Salut

El pa, possible ajuda en cas d’inflamació intestinal

Científics de l’Idibgi constaten l’efecte prebiòtic dels pans fets amb farines no refinades, una propietat que podria ser d’utilitat per combatre la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa

Científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (Idibgi) estan fent un estudi que està constatant l’efecte prebiòtic (estimulació dels microorganismes del propi cos amb efectes beneficiosos per a la salut) del pa elaborat en determinats processos.

Segons els resultats preliminars –de moment s’ha treballat amb poques mostres, que s’ampliaran en una nova fase de la recerca– es detecta una major quantitat d’efectes prebiòtics en la farina no refinada; és a dir, la de gra sencer, segons han explicat els investigadors, que consideren que aquesta propietat es podria aplicar en els tractaments a pacients que tenen alguna malaltia inflamatòria intestinal (MII), com ara la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa.

Àcids grassos

L’equip d’investigadors és el grup de malalties digestives i microbiota de l’Idibgi, liderat pel doctor Xavier Aldeguer, que ha explicat el treball en un article publicat a la revista científica Frontiers.

“En l’estudi –informen des de l’Idibgi– els pans cuits incubats al laboratori amb mostres de femta de persones malaltes de MII han produït un augment de la producció d’àcids grassos de cadena curta, un fet que té un palès efecte antiinflamatori, i també augmenta la presència de certs tipus de bacteris que es troben reduïts en nombre en aquest tipus de pacients”. “Aquests resultats –es conclou– indicarien un efecte prebiòtic del pa que ajudaria a restaurar l’equilibri de la microbiota i, en conseqüència, contribuiria a modular l’estat d’inflamació intestinal d’aquests pacients.”

L’estudi d’aquest equip gironí s’emmarca en una col·laboració del programa Reptes del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, en el qual també participen l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’empresa GoodGut (una spin-off de l’Idibgi i la UdG) i l’empresa fornera Elías Boulanger SL.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró