Salut

Alerten de l’infradiagnòstic de trastorns de salut mental

Fins a un 41% de persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics

La prevalença de trastorns psiquiàtrics creix com més greu és el nivell de discapacitat intel·lectual

Fins a un 41% de les persones amb discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics; si s’exclouen problemes de conducta, aquest percentatge es redueix al 28%, i si també es descarta el trastorn de l’espectre autista, la xifra se situa en un 22,4%. També cal tenir en compte que la prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta com més greu és el nivell de discapacitat intel·lectual. Aquestes són algunes de les dades difoses arran de la presentació de la publicació Salut mental i discapacitat intel·lectual aquesta setmana al Parc Hospitalari Martí i Julià, de Salt. Granés Fundació, Dincat i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, amb la col·laboració de l’IAS, van presentar aquesta publicació sobre els trastorns de salut mental en persones amb discapacitat intel·lectual i que, segons es va alertar, porta a infradiagnòstics i tractaments poc adequats tot i que diferents estudis indiquen que una de cada tres persones amb discapacitat tenen algun tipus de problema de salut mental.

Aquest llibret, que és el segon número de la col·lecció Diàlegs Granés, inclou el recull d’aportacions fetes a la 1a Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual, que es va dur a terme el 14 de maig del 2021 i que va reunir més de tres-cents inscrits i la participació de professionals de la xarxa especialitzada en salut mental i discapacitat intel·lectual d’arreu del territori català.

Segons Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS, que va presentar la publicació, “encara que en l’actualitat hi ha pocs estudis rigorosos que facin comparacions directes d’incidència i prevalença de malaltia mental entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual, les dades epidemiològiques apunten que les persones amb discapacitat intel·lectual pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida”.

Després de la presentació, a càrrec de la directora gerent de Granés Fundació, Laura Masferrer, la presidenta de la SCPiSM, Gemma Parramon, i el director de Dincat, Carles Campuzano, es va escenificar l’entrega del material divulgatiu a càrrec de quatre testimonis, Carmen Flores, Judith Joyera, Irene Tohà i Gerard Ayats, al director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, Claudi Camps, en representació de tots els professionals de l’àmbit sanitari i específicament de la salut mental.

LA FRASE

Les persones amb discapacitat intel·lectual pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència
Ramon Novell
cap del servei de discapacitat intel·lectual de l’ias


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia