Salut

Queixes pel transport sanitari

Salut afirma que el 95% dels més de 150.000 serveis del transport sanitari no urgent s’han fet dins del temps que marca la normativa

Un grup d’usuaris denuncia que hi ha esperes de sis hores

El nombre de serveis de transport sanitari no urgent a la regió sanitària de Girona ha estat de 152.147 des de principi d’aquest any fins al juliol. Es tracta del trasllat de persones malaltes o accidentades que, per impossibilitat física o altres causes exclusivament clíniques, no poden utilitzar transport ordinari per desplaçar-se a rebre assistència a un centre, servei o establiment sanitari, o per desplaçar-se al seu domicili després de rebre l’atenció. Tant si són programats com no programats, sempre els prescriu un professional de la xarxa pública sanitària, i també si el pacient ha d’anar acompanyat si té més de setze anys.

El 73% dels serveis de transport no urgent que s’han fet al llarg d’aquest any han estat programats i la resta no programats –puntuals i generats per altes hospitalàries i retorns de proves diagnòstiques a un altre centre–. En el 95% dels casos, el temps d’espera ha estat el previst i fixat a la normativa vigent. Salut ha fet públiques aquestes dades arran de les queixes d’alguns usuaris pel temps que han hagut d’esperar.

En concret, han denunciat retards de fins a sis hores. Afirmen que és una situació generalitzada a tota la regió sanitària de Girona, que afecta especialment les comarques de muntanya, i ho atribueixen a la falta d’unitats específiques per a aquest tipus de trasllat. Lamenten que aquesta situació la pateix sobretot la població més envellida, que no disposa de transport adequat per tornar al seu domicili. “El fet de no realitzar el servei d’alta a urgències amb celeritat és part de la congestió del servei i de la demora de la mateixa atenció a un següent pacient”, diuen, i afirmen que el servei d’ambulància i d’urgències als hospitals voreja el col·lapse els dies feiners i el supera els dies festius, a causa de l’increment de la població a les comarques gironines. Animen a queixar-se al 061.

Les fonts del CatSalut de la regió gironina consultades per aquest diari han remarcat que la problemàtica està més localitzada en els serveis no programats, tot i que han detallat que la gran majoria d’aquests trasllats s’efectuen dins el termini estipulat, en concret, en un 91% dels casos. “Des de la regió sanitària de Girona, fem seguiments constants i directes de la situació per evitar al màxim possible aquestes esperes i que siguin del mínim temps possible”, han indicat, i hi han afegit: “Tenim constituïts de fa anys grups de seguiment territorial.”

Les mateixes fonts han afirmat que el CatSalut a la regió sanitària de Girona és coneixedor dels problemes de demores que hi ha en alguns serveis del transport sanitari no urgent i que inclouen, entre altres, els trasllats a domicili per prescripció mèdica de les altes dels serveis d’urgències hospitalaris. Aclareixen, però, que es tracta de processos no programats, de manera que el retorn no es pot planificar amb antelació, sinó que se sol·licita en el moment de l’alta mèdica. La resposta d’aquest servei, doncs, no és immediata i requereix un temps d’espera estipulat d’un màxim de dues hores a comptar des del moment de la seva sol·licitud.

Les fonts del CatSalut han remarcat que la relaxació de les mesures de prevenció de la covid en aquests serveis ha de contribuir a reduir encara més els temps d’espera, i han insistit que els responsables del servei continuen treballant per millorar-lo en el marc dels equips territorials que hi ha repartits per la regió sanitària gironina.

LES XIFRES

152.147
serveis
de transport sanitari no urgent s’han dut a terme durant el primer mig any,
95
per cent
dels serveis realitzats s’ajusten al temps d’espera fixat.

Increment d’usuaris per la covid

Les fonts del CatSalut han justificat que cal tenir en compte que la covid i les restriccions i mesures de prevenció associades han comportat un important increment de les necessitats de transport no urgent, principalment a causa de la reducció del nombre de persones que poden viatjar a les ambulàncies col·lectives. Cal tenir en compte que el transport no urgent és prescrit col·lectivament per defecte i com a primera opció. En un primer moment, i sempre segons les dades aportades pel CatSalut i relatives a la regió sanitària gironina, va ser d’un màxim de tres persones, que el mes de maig del 2020 es va incrementar a quatre, i l’abril passat es va recuperar la capacitat permesa per les característiques del vehicle.

Així, el nombre total de serveis durant el 2022 ha estat un 12,2% superior que en el període de gener a juliol de l’any passat, i entre un 2 i 3% superior que abans de la pandèmia de la covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]