La pluja de setembre no canvia l’alerta per sequera
La major part del país continua en alerta o prealerta per les reserves d’aigua insuficients
Les precipitacions recents han millorat la situació pluviomètrica d’algunes zones però no la hidrològica
Res ha canviat amb les pluges de setembre pel que fa a la situació de sequera hidrològica que viu el país i que manté en alerta o prealerta bona part del territori de les conques internes, on es concentra la major part de la població i el consum d’aigua –les comarques de Ponent i les Terres de l’Ebre pertanyen a la conca fluvial de l’Ebre, que gestiona l’estatal Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Després de la revisió mensual de la situació realitzada a finals de setembre pel Comitè Permanent de Sequera, la direcció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) manté l’alerta hidrològica a les unitats d’explotació d’Anoia-Gaià, l’aqüífer Carme-Capellades, la capçalera del Ter, Empordà, Estany de Banyoles, Mitjà Llobregat, Prades-Llaberia i Serralada Transversal, i continuen en prealerta la gran majoria de la resta: capçalera del Llobregat, Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), embassament Darnius Boadella, embassaments Llobregat, embassaments Riudecanyes, embassaments Ter i embassaments Ter-Llobregat. Els pantans de les conques internes continuen en un baix 37% de reserves amb 257,72 hm³, molt per sota dels 478,94 (68,9%) de fa un any i dels 485,8 (69,9%) de mitjana de l’última dècada. Als grans embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasta l’àrea metropolitana de Barcelona, Susqueda està al 48,2% però Sau i la Baells estan al 26,46% i al 35,8% respectivament. A mitjan setembre l’ACA informava que la situació era similar a la del 2006-2008 i això és preocupant perquè aquella última gran sequera va acabar portant a mesures excepcionals.
Al juliol el director de l’ACA garantia el subministrament fins a final d’any a Aigües Ter-Llobregat, CAT i Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, però no descartava les primeres restriccions industrials, agrícoles i a l’oci si no plou a la tardor. Serien les restriccions inicials que ja tenen les zones que estan en alerta –les més intenses no es decreten fins que no es declara l’excepcionalitat i l’emergència, quan els pantans cauen per sota del 25%.
De moment, les precipitacions de finals de setembre sí que han millorat la situació pluviomètrica. Així, han sortit de la sequera pluviomètrica severa o extrema i han passat a la normalitat de precipitacions les zones d’Anoia-Gaià, l’aqüífer de Capellades, les capçaleres del Llobregat i el Ter, els embassaments del Ter-Llobregat i Llobregat, i la regió del Llobregat Mitjà. També ha sortit de la situació extrema per passar a severa la pluviometria de l’aqüífer del Fluvià-Muga, l’embassament de Boadella, la Serralada Transversal i l’estany de Banyoles. Mentrestant, continua en sequera extrema de precipitacions l’aqüífer del Baix Ter i en situació severa la zona d’embassaments del Ter mentre que mantenen la normalitat de pluges Prades-Llaberia, embassaments de Riudecanyes, el CAT i l’aqüífer plioquaternari de Tarragona.