Tot i que els virus segueixen certes pautes, criden a estudiar cada cas
La incidència de la grip és deu cops més alta que ara fa un any i podria arribar al pic durant els pròxims dies
Encara que els tests per detectar la covid tornen a ser ben visibles en moltes farmàcies, i malgrat que molta gent els ha adquirit per fer els àpats d’aquestes festes amb més tranquil·litat d’esperit, en realitat el SARS-CoV-2 és un dels virus respiratoris que menys està circulant aquests dies a Catalunya. Ha estat clarament arraconat per la grip, que continua expandint-se i ocupa la majoria de visites en l’atenció primària i els serveis d’urgència.
La incidència estimada de grip ja és de 401 casos per 100.000 habitants, gairebé el doble que la setmana passada, i s’acosta a un nivell epidèmic moderat. L’augment es registra en totes les franges d’edat i fa que el virus circuli deu cops més del que ho feia ara fa un any, quan era la covid la que mantenia a ratlla la grip. Continua la tendència d’un augment de casos més precoç en relació amb les temporades prepandèmiques, de manera que el pic màxim de contagis, que habitualment arribava entre finals de gener i principis de febrer, aquest any pot avançar-se unes setmanes.
El cap de microbiologia de Vall d’Hebron, el doctor Tomàs Pumarola, diu que la grip arribarà al pic en els pròxims dies i espera que no tindrà una afectació tan forta com la que ha tingut el virus respiratori sincicial (VRS), que causa les bronquiolitis en infants. Amb tot, la repercussió assistencial podria resultar important perquè tradicionalment el màxim volum de casos arriba amb la plantilla de sanitaris a ple rendiment i aquest any podria ser encara en període de vacances.
Cicles virals
Investigadors especialitzats en microbiologia de l’hospital de Sant Pau han determinat, després d’estudiar el comportament dels virus respiratoris a l’àrea de Barcelona els últims 24 anys, que existeixen certes pautes demogràfiques i d’estacionalitat molt clares. El virus respiratori sincicial és més freqüent entre novembre i gener, la grip A sol actuar de desembre a març i el virus gripal B, de gener a maig. Després d’analitzar més de 60.000 mostres, el treball determina que els menors de tres anys, les persones grans i les que tenen immunodepressió són les més vulnerables als múltiples virus. També conclou que, davant d’un quadre d’infecció respiratòria aguda “és necessari fer un cribratge de tots els virus respiratoris per identificar quin té, perquè d’això depenen les decisions clíniques i la prevenció d’infeccions nosocomials”, assenyala la responsable de virologia de l’hospital de Sant Pau, Núria Rabella.