Societat

“Els joves han de tenir esperit crític”

Els infants i els joves no tenen problemes de maneig de la tecnologia, però sí dels continguts

Els voluntaris els doten d’eines per gaudir d’una internet segura i destriar la veritat de la mentida

La fundadora i actual presidenta de Cibervoluntaris és Yolanda Rueda. El 2001, juntament amb un equip d’emprenedors socials, va tenir la idea de reunir professionals i experts en tecnologia, pedagogia i comunicació: van arribar a la conclusió a què arriben molts voluntaris, i és que la bretxa digital és important i és més fàcil del que sembla reduir-la. Col·laboren amb ajuntaments, associacions, escoles. S’orienten a tota la gent que pateix vulnerabilitat digital: persones grans, habitants de zones rurals, dones, immigrants, persones amb discapacitat. També treballen amb col·lectius que no pateixen la bretxa digital, com els infants i els joves. Per a ells hi ha la formació per gaudir d’una internet segura, per exemple, i també tallers sobre addicció a les xarxes. I sessions sobre fake news, imprescindibles. Explica Marcelo Tello, voluntari: “Potser no tenen encara consciència de les maldats i falsedats que hi ha a internet. També treballem en altres qüestions, com per exemple com protegir la seva identitat, o què s’ha de fer davant del ciberassetjament.” No tenen problemes tecnològics, perquè han nascut en l’era digital, però no tenen consciència pel que fa als riscos. “No es tracta només d’evidenciar que les fakes existeixen, sinó que els joves han de tenir més esperit crític. Una notícia dubtosa no l’hem de creure només perquè s’hagi publicat, fins i tot en els mitjans anomenats seriosos. El jovent és vulnerable en aquest sentit, es creu moltes coses.” A més a més, assenyala Tello, vivim en el que s’anomena bombolla d’internet: “Ens arriba, precisament, la informació que està de part nostra, allò que creiem. Es reforcen les pròpies idees. En funció de tot allò que has vist, l’algoritme sap què ha d’oferir a cada persona, i no solament productes, sinó també idees, tendències. Així doncs, és més imprescindible que mai reforçar l’esperit crític dels nens. De tots.” I això es fa posant exemples. És el cas de les notícies sobre les vacunes contra la covid-19. És evident: cal anar a les fonts, les fonts fiables. “Un altre camp important per als nens i per als pares és l’empremta que es deixa a internet i l’exposició d’algunes famílies, que mostren absolutament tot el que fan.” Estan donant informació molt sensible sobre les seves vides. Massa, potser.

Meritxell Torrens, coordinadora de la Fundació Cibervoluntaris a Catalunya, explica: “Tenim més de vint anys d’història, i som a tot l’Estat. La nostra presència a Catalunya, però, és recent i estem treballant per arribar a més persones, a més entitats. Aquest 2023 s’han incrementat les col·laboracions i la idea és seguir. Tenim molts voluntaris i amb moltes ganes de treballar.” Aquest any, fins a finals de novembre, s’han fet 124 tallers i se n’han beneficiat més de 2.100 persones. “És molt, però volem fer més! Tenim més de 250 voluntaris i col·laborem amb més de 80 entitats. L’oferta és amplíssima.”

La bretxa digital no afecta només les persones grans, dèiem. “Arran de la pandèmia tots hem viscut –m’hi incloc– la complicació de tenir el certificat digital, la clau PIN... Per això tenim tallers sobre administració electrònica, per exemple. Tot el que tenim està a l’abast de les entitats que ho puguin necessitar, associacions, ONG petites. També col·laborem amb ajuntaments. Es tracta d’arribar a la ciutadania.”

Ja ho hem comentat: treballen molt en l’ús segur d’internet dels menors, en centres educatius. “Són experts en l’entorn digital, o hi han crescut, i l’objectiu no és que adquireixin competències digitals, sinó que les facin servir d’una manera segura i positiva. Hi ha tota mena de tallers. Per exemple, de prevenció de violència de gènere a les xarxes socials. Ara fem el Campus TikTok, enfocat a una de les plataformes més utilitzades. La idea és com veure-hi la part positiva, què pot aportar, sense demonitzar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.