Societat

Les “vaques espanyoles” triomfen en reportatges de premsa i televisió

Els incidents amb les vaques de l'Albera són represos repetidament als mitjans de comunicació francesos, que subratllen l'origen dels animals

Els tres principals canals de televisió francesos TF1, France 2 i France 3 ja s'han fer ressò diverses vegades del problema de les vaques salvatges de l'Albera, amb reportatges sobre el terreny en els seus principals telenotícies, del migdia i el vespre. La cadena europea Arte també ha dedicat recentment un extens reportatge al tema i les principals ràdios estatals franceses, com ara RTL, Europe 1 i RMC, també s'hi han interessat. L'atractiu dels incidents que han provocat aquests animals no té límits i molts títols de la premsa estatal i comarcal francesa, en regions força allunyades com ara Lorena o Bretanya, també han reprès la informació. Una recerca amb els mots vaches i Albère al cercador Google permet veure més de cent cinquanta entrades corresponents a la represa d'aquesta notícia per mitjans d'informació digitals o de paper.

Els que més n'han parlat, però, són els diaris de la premsa local, que ha multiplicat les ressenyes amb cada nou incident relacionat amb aquests animals. En el tractament d'aquesta informació, els periodistes sempre destaquen que el perill ve d'unes “vaques espanyoles” que han passat la frontera.

Matança de 23 vaques

El tema va ser tractat més intensament a la premsa francesa l'any 2008, quan la Prefectura dels Pirineus Orientals, per respondre a les queixes dels veïns, va donar una ordre de matança que va causar la mort de vint-i-tres vaques. Associacions de defensa dels animals van intervenir per denunciar-ho i va començar una petició en contra d'aquest tipus d'actuacions. A molts veïns de la zona tampoc no els va agradar aquesta solució radical, ja que no culpen els animals sinó els seus propietaris. A partir d'aquest moment ja no hi ha hagut cap més autorització prefectoral de matar vaques “per evitar la polèmica”, va explicar el sub-prefecte de Ceret, segons el qual l'única solució possible és a les mans del propietari. Segons la memòria col·lectiva dels habitants més vells dels pobles del nord de les Alberes, sempre hi ha hagut vaques de ramats del vessant sud de la frontera que s'han esgarriat cap al vessant nord. Sobretot a l'estiu, quan l'exposició nord és més favorable a la producció vegetal i on les fonts són més nombroses. L'accentuació del problema els últims anys podria estar lligada a les sequeres de les últimes dècades.

“El problema ve per l'enemistat entre dos vaquers”

La família Esteve és propietària de la finca de Requesens, juntament amb la família Sanllehí Pijoan. Segons ha explicat a aquest diari Joaquim Esteve, fa molts anys que les vaques passen d'una banda a l'altra de la frontera –tant d'aquí cap allà com al revés– i mai ha passat res. Esteve assegura que simplement quan els avisen el vaquer va a buscar-les i ja està. “El problema ha vingut per l'enemistat entre dos vaquers”, fa cosa d'un any i mig. A partir d'aquest moment van començar els problemes. Hi ha hagut una reunió entre els afectats, els propietaris i les policies francesa i espanyola per mirar de buscar una solució. A més, Esteve explica que fins i tot s'ha provat de tancar la finca però la tanca s'ha anat fent malbé i les vaques passen un altre cop. “Nosaltres no defugim res però controlar el ramat és molt difícil”, diu.

El vaquer de la finca veïna, la de Bausitges, Marc Farret, coincideix en el fet que els ramats poden passar cap a la Catalunya del Nord i que quan reben un avís d'alguna incidència se les va a buscar. Diu, però, que normalment les que es localitzen són de Requesens.

La responsable de l'oficina comarcal d'agricultura de l'Alt Empordà, Rosa Geli, ha explicat que durant l'any reben trucades de gent de la Catalunya del Nord avisant que s'han trobat vaques salvatges. Segons Geli, quan són animals sense identificar, com és la majoria de cops, l'OCAE no hi pot fer res. Però quan són vaques identificades es busca de qui és l'animal i s'adverteix el propietari que el vagi a buscar. Rosa Geli explica que el 2010 va rebre un o dos avisos d'animals identificats.

m. vicente



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.