Societat

medi ambient

Vaques desfermades es mengen els sembrats dels pagesos d'Alberola

El bestiar s'havia d'alimentar del sotabosc d'una finca que és propietat de la CHE però recorre una distància quilomètrica per arrasar els cultius de cereal

Els pagesos del nucli d'Alberola, a Os de Balaguer (Noguera), han denunciat que un grup d'una desena de vaques arrasa els seus camps menjant-se els sembrats de cereal. Les vaques provenen d'una finca propera al pantà de Santa Anna que és propietat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Un dels pagesos afectats, Josep Salse, ha alertat de la possibilitat que en els propers dies encara augmenti més el nombre de vaques ja que són prop d'un centenar les que pasturen als terrenys de la CHE. “Allà no tenen gran cosa per menjar.” El cereal està verdejant i està en fase de creixement, però el pagès lamenta que “es podria perdre tot en 20 dies” si no paren d'anar-hi vaques.

L'Ajuntament ja ha enviat una queixa formal a la CHE perquè no ha adoptat les mesures adequades, com ara posar-hi tanques electrificades per frenar el pas dels animals.

Aquest ramat de vaques es va deixar anar lliurement en aquests terrenys de la CHE, limítrofs amb el pantà de Santa Anna, al mes de juny. Es tracta d'una pràctica que es porta a terme de mutu acord entre la confederació i el ramader propietari de les vaques per tal que els animals facin tasques de neteja de sotabosc en aquesta zona. Segons Salse, ja quan les van deixar anar, algunes vaques es van dirigir fins al poble, que és a més de 5 quilòmetres dels terrenys. En aquella ocasió es van passejar pels sembrats que estaven a punt de ser segats, tot i que no se'ls van menjar perquè quan ja hi ha el gra no se'l solen menjar. Malgrat això, van aplanar part de les espigues i van provocar alguns danys.

Ara la situació és diferent; les vaques tenen escasses pastures als terrenys de la vora de pantà i busquen menjar. Hi ha entre set i vuit pagesos que estan afectats per una problemàtica que, a més, no cobreix cap assegurança.

LA FRASE

Tot el cereal es podria perdre en 20 dies si no paren de venir les vaques
Josep Salse
pagès afectat

LA XIFRA

5
quilòmetres de distància hi ha des de la finca propietat de la CHE fins al nucli d'Alberola.

Sense solució a la vista

L'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach, ha explicat que a l'estiu, quan es van deixar anar les vaques, ja van parlar amb la CHE per denunciar que no trobaven bé com s'havia fet el procés “perquè ho van fer sense delimitar cap espai ni cap tros” i ja aleshores van pujar fins al poble d'Alberola. També ha parlat en alguna ocasió amb el ramader propietari de les vaques, però diu que costa molt de localitzar i que tampoc els dóna cap solució.

Segons Rufach, la CHE els va dir que farien un tancat electrificat o passos canadencs, que al final han quedat descartats pel seu elevat cost. La majoria de vaques estan al terme de l'antic poble de Tragó de Noguera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet