Societat

FERNANDO LACABA

PRESIDENT DE L'AUDIÈNCIA DE GIRONA

“Hi podria haver uns setanta recursos paralitzats”

Arran de què hi ha aquest acord del ple de magistrats?
El problema s'ha plantejat amb aquesta clàusula que contenen totes les hipoteques i que normalment diu que, si el deutor deixa de pagar una quota, només amb això, el banc pot donar per vençut el crèdit i pot instar l'execució hipotecària i la subhasta del bé, per entendre'ns. I aquí hi havia dues posicions, i això creava una inseguretat jurídica molt important, perquè, en funció de l'audiència que et toqués, uns bancs podien executar, uns altres no... El tema va arribar al Tribunal Suprem, que diu que no ho té clar i que pregunta al Tribunal de la Unió Europea –és el que anomenem una qüestió prejudicial– quina de les dues interpretacions és correcta segons la normativa comunitària. I, és clar, si el Suprem, que és l'òrgan màxim d'interpretació, no ho té clar, doncs menys clar ho tindrem nosaltres. Hem de seguir la jurisprudència del Tribunal Suprem.
Què es paralitza?
Tots aquells recursos d'apel·lació que estaven aquí, a l'Audiència Provincial, en què es podia discutir si la clàusula de venciment era abusiva o no. Fins i tot, i aquí ho vull deixar clar, no només en aquell supòsit en què el banc o el deutor discuteixin aquesta clàusula, fins i tot en aquells supòsits en què aquesta clàusula no fos discutida, perquè el Tribunal Europeu ha dit que els jutges han d'examinar d'ofici totes i cadascuna de les clàusules del contracte. Així, hem paralitzat tots els recursos d'apel·lació fins que arribi el pronunciament del TJUE. Aquí tenim només dues seccions civils i no podia ser que l'una seguís una línia, i l'altra, una altra.
Quants recursos podrien quedar aturats?
El nombre exacte de recursos no el sé... Hi podria haver uns setanta recursos d'apel·lació paralitzats, que tinguem ara a l'Audiència, però en poden continuar arribant.
Què passa amb els processos als jutjats de primera instància?
El jutge podria fer el mateix que hem fet nosaltres. Com que la qüestió prejudicial està pendent de resoldre's, podria paralitzar aquesta tramitació fins que Europa es pronunciï. Però també podria tirar endavant, i llavors, si dictés sentència i el cas arribés aquí sense que Europa s'hagués pronunciat, doncs s'aturaria aquí.

L'Audiència suspèn les execucions hipotecàries

S'aturen aquells processos en què es qüestioni la nul·litat de la clàusula de venciment anticipat fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï
U.Comas
Els jutjats de primera instància les continuen tramitant

L'Audiència de Girona ha acordat suspendre temporalment la tramitació de tots els recursos contra sentències de jutjats de primera instància en procediments d'execució hipotecària en què es qüestioni el caràcter abusiu de la clàusula de venciment anticipat. Així ho ha acordat el ple de magistrats del civil, en espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respongui la qüestió prejudicial que el Tribunal Suprem (TS) va plantejar fa uns dies sobre la nul·litat d'aquesta clàusula. Tot es va desencadenar a finals de gener, quan el TJUE va sentenciar que aquestes clàusules podien ser anul·lades per un jutge, fins i tot encara que no hagin estat aplicades.

La de Girona no és la primera audiència de l'Estat espanyol que decideix aturar les execucions hipotecàries arran d'aquesta qüestió, explica el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, que calcula que aquesta mesura podria paralitzar una setantena dels recursos que hi ha actualment a l'Audiència, més els que hi puguin anar arribant.

Les clàusules de venciment anticipat permeten que, si un hipotecat no paga una quota mensual, la banca pugui reclamar al client la fi de la hipoteca i la devolució de tot el préstec abans del termini pactat. Es possibilita així l'execució d'un desnonament. En el cas de l'Audiència de Girona, el president explica que fins ara se seguia la doctrina del Suprem, i és per això que s'està en espera del que hi pugui dir el tribunal europeu. “L'Audiència de Girona tenia en compte si el banc havia trigat a demanar no el pagament d'una quota, sinó tres, quatre o cinc més, i també posàvem l'accent en quina era la posició del deutor”, explica Lacaba. Altres audiències, però, partien del fet que la clàusula de venciment anticipat és nul·la i que, per tant, no es pot pretendre que només amb una quota es pugui donar per vençut, ja que amb això se sobreseu el procediment i, per tant, el banc ja no podia acudir al procediment d'execució hipotecària.

Ara, mentre el Tribunal Europeu no es pronunciï –fet que, vistos els processos anteriors, no es preveu que es produeixi de manera immediata–, els casos que estiguin a l'Audiència s'aturaran, però pot ser, com destaca la lletrada gironina Anna Torroella, que encara es produeixin desnonaments, per exemple, en casos que quedin en primera instància –que no arribin a l'Audiència perquè no s'hi presenta recurs–. Torroella, que ha guanyat una sentència a l'Audiència de Barcelona que diu que, si la clàusula de venciment anticipat és nul·la, no es pot integrar, no es pot executar el préstec i cal arxivar l'execució, considera que l'acord de l'Audiència de Girona “és un pas molt important” per als deutors hipotecaris i “per depurar els contractes hipotecaris amb clàusules abusives”.

LES DATES

22.02.17
El ple de magistrats
de l'ordre civil de l'Audiència de Girona acorda la suspensió d'aquests processos d'execució hipotecària.
08.02.17
El Tribunal Suprem
formula la qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la clàusula de venciment anticipat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt