Societat

MARIA ÀNGELS OLLÉ

REUS

“El tracte injust ha indignat a molts”

Reconeguda pedagoga, feia classes de català clandestines durant la dictadura franquista. Utilitza molt els verbs dialogar, parlar, escoltar i no es pot estar de recomanar a alguns polítics que llegeixin i estudiïn més... Presideix el Pacte Nacional pel Referèndum a Reus. Diu que potser és el seu darrer servei al país.
Ensenyava català d’amagat, ja era independentista?
Diria que sí. A la meva família la llengua i el país eren importantíssims, saber d’on veníem i qui érem. L’ambient a casa era catalanista, però també ens llegien els poemes de Machado, que una cosa no treu l’altra... La llengua, llavors, era senyal d’identitat i ensenyant-la plantàvem cara al règim.
No eren gaires, què ha passat?
Érem poquets. Ens deien ‘els de la ceba’. Crec que la crisi va fer palès amb números que aquella impressió que teníem uns quants que no érem tractats igual per part de l’Estat era real. El tracte injust i el menyspreu cap a la cultura o a l’Estatut va indignar a molts i els va fer sortir al carrer. Des de fa sis o set anys que reclamen ser escoltats i no se’ls escolta. Per això treballem, per ser escoltats.
Amb la data a tocar, hi ha feina...
Són dies intensos, amb moltes notícies en un moment històric. Nosaltres ens anem trobant i fent la nostra feina, donant suport a xerrades, facilitant informació sobre democràcia i el dret a votar... Tothom ha de tenir el dret a dir-hi la seva per a la Catalunya del futur, també els que han arribat fa poc.
La gent donarà suport als polítics fins al final?
No veig per què no. Ara viuen uns moments molt durs però per coratge o filosofia de vida han entrat voluntàriament en política... Tenen tot el meu respecte perquè van al davant per vehicular una demanda del poble, malgrat amenaces i processos perillosos en l’aspecte individual. Em trec el barret!
I si a l’1-O guanya el no?
Ja ho han dit: eleccions. Perquè l’endemà jo i tanta gent pensarem el mateix, no? I si és sí, s’haurà de comptar amb els votants del no, veritat? Caldrà molt diàleg i negociació, escoltar tots els ciutadans i treballar pels interessos del país i per preservar la cultura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona