Societat

Cultura Popular

Gegants de Navata, voltant pel món

Des de Navata, el taller Ventura & Hosta realitza gegants per a colles geganteres de Catalunya Nord, el País Valencià i fins i tot Bèlgica

La tradició gegantera, o com els aficionats a aquest món diuen, “la fal·lera gegantera”, s’ha anat estenent al llarg dels anys per tot per tot el territori català i ja traspassa fronteres. El millor exemple d’aquesta expansió el posa l’empresa Ventura & Hosta que, des del seu taller de Navata, aquest estiu ha estat treballant en quatre gegants, dos dels quals són per a municipis de País Valencià, un per al poble de Sant Hipòlit de la Salanca (a la Catalunya Nord) i un altre que marxarà cap a Bèlgica. Aquests gegants comporten diversos mesos de feina, explica la cofundadora de l’empresa, Neus Hosta (amb formació de ceramista), ja que cal deixar assecar tots els motlles d’argila i obliga a portar projectes simultanis.

Ara farà 35 anys que tant ella com el seu soci, David Ventura (amb estudis de joieria i art del metall), van aterrar a Navata per construir gegants i tota mena de figures de cartró. Hosta assegura que mai els ha faltat feina, primer van començar amb els gegants de Navata, després pels pobles propers al municipi i ara ja tenen peticions d’arreu del món.

Una de les figures que ara estan acabant és Fra Cabot, un encàrrec d’una agrupació de Sant Hipòlit de la Salanca, a la Catalunya Nord. Bernat Connes, un dels portaveus de l’entitat que ha fet l’encàrrec, explica que a Sant Hipòlit no tenen cap gegant i han escollit la figura d’un personatge històric documentat en la història del poble, el cavaller templer Fra Cabot. Després de consultar diversos tallers han optat pel de Navata per la qualitat del seu treball, i per la proximitat que els permet desplaçar-se per supervisar les fases de fabricació. La figura tindrà 3,30 m d’alçada, pesarà 35 kg i costarà uns 4.500 euros, que en aquest cas seran subvencionats per l’agrupació de municipis Perpinyà Mediterrani. Connes confia que podran disposar del seu primer gegant i dels tres capgrossos que l’acompanyaran a mitjan setembre, per la festa major del poble, i els faran de padrins la colla gegantera de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona), amb qui són agermanats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA