Societat

Setge al procés sobiranista

Citació judicial exprés al mecànic de Reus per delicte d’odi

L’home, que es va negar a reparar el vehicle d’una agent de la policia espanyola, denuncia que ha rebut insults i amenaces per WhatsApp i altres xarxes socials

Citació judicial exprés. El mecànic Jordi Perelló, que dimecres passat es va negar a reparar el vehicle d’una agent de la Policía Nacional al seu taller de Reus, arran de les càrregues policials de l’1 d’octubre, ha estat citat pel jutge per a avui, a dos quarts d’onze del matí, al jutjat d’instrucció número 3 de Reus, per un presumpte delicte d’incitació a l’odi. El seu advocat, David Piqué, es va mostrar sorprès de la rapidesa. “La pràctica habitual no és pas aquesta agilitat”, va dir.

El mecànic afronta el pas pel jutjat “amb tranquil·litat”, però hi ha un fet que el preocupa més: “M’amoïna el munt d’amenaces i sobretot insults que he rebut.” Perelló donarà de baixa el telèfon pels insults que li han arribat a través del WhatsApp i altres xarxes. En algun d’aquests missatges el titllen d’“analfabet” i “subnormal” i, en un dels missatges de veu, li diuen: “Tant de bo et quedis al carrer o, encara millor, te’n vagis a Brussel·les amb Puigdemont.” El mecànic, que primer vol acudir a la cita judicial d’avui, es planteja denunciar els insults.

Perelló confia que l’acusació d’incitació a l’odi “no vagi gaire més lluny”, tot i que “fins ara ho hi ha hagut gaires precedents de sentències per delictes d’odi”. Igualment, el seu advocat argumenta que “els fets denunciats no són constitutius de delicte”. Amb tot, prefereix no concretar els arguments que emprarà per a la defensa.

Tot va començar fa una setmana, quan el mecànic es va negar a fer la revisió al vehicle d’una dona que es va identificar com a agent de la Policía Nacional. Perelló diu que fins als fets de l’1-O, al seu taller havia atès cotxes d’aquest i d’altres cossos de seguretat, “però tot el que va passar aquell dia em va matar; encara ara quan veig imatges de les càrregues policials he de canviar de canal”. Per això des d’aquell dia va decidir no prestar més serveis a ningú d’aquest cos ni de la Guàrdia Civil. El marit de l’agent, que és mosso d’esquadra, es va presentar el mateix dia al taller i el va denunciar. Els Mossos el van citar l’endemà i va ser imputat.

LES FRASES

Estic tranquil per anar al jutjat, però m’amoïna el munt d’amenaces i d’insults que he rebut
Jordi Perelló
Mecànic de Reus
Estic convençut que els fets denunciats contra el mecànic no són constitutius de cap delicte
David Piqué
advocat

El dret d’admissió mai permet la discriminació

M. Piulachs

A Catalunya, el dret d’admissió està regulat pel decret 200/1999, el qual permet al titular d’un establiment públic o privat admetre o rebutjar l’entrada d’una persona o atendre un client sempre que s’argumentin motius concrets i objectius, i sobretot que no siguin discriminatoris o contraris als drets fonamentals. Per exemple, els més habituals són no permetre l’entrada amb roba esportiva a una discoteca o si la persona es mostra violenta i està beguda. Mai es pot denegar l’entrada a un establiment a una persona per motiu del seu origen, nacionalitat o sexe. L’incompliment d’aquesta normativa pot comportar una sanció per la via administrativa. Així ho recull també la llei 11/2014 per garantir els drets LGTBI de diversitat sexual a Catalunya.

Paral·lelament, hi ha la via penal, que recull els anomenats delictes d’odi i discriminació de drets fonamentals (art. 510-512 del Codi Penal). En concret, l’article 512 fixa que els professionals o empresaris que “deneguin a una persona una prestació a la qual tingui dret per raó de la seva ideologia, religió o creença, orientació sexual o minusvalidesa” seran inhabilitats per exercir el seu ofici per un període “d’un a quatre anys”. Les penes per aquest supòsit són comptades. En el cas del mecànic de Reus, la penalista Laia Serra insisteix que tant amb la norma administrativa com amb la via penal “el que es persegueix és protegir col·lectius històricament desafavorits”, i que “la policia no té ideologia” i té altres delictes que la protegeixen. “Si per la fiscalia ara tota exclusió és discriminació, a més de la policia s’haurà d’incloure tothom”, raona Serra, que hi afegeix que poques infraccions per dret d’admissió reals arriben a judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Crema un autobús a la Gran Via, no fa ferits però aixeca una gran fumerada

barcelona

Premien una nova solució per reduir el dolor en ferides complexes

FIGUERES
societat

Col·laboració del Col·legi de Psicòlegs amb l’Associació contra el Càncer

girona
BADALONA

La síndica insta Albiol a emparar els usuaris de Can Bofí Vell

BADALONA
societat

L’enxampen deixant trastos al carrer i és multat per aparcar malament

figueres

Tres obres de millora paisatgística de la Garrotxa, en marxa

OLOT
SOCIETAT

Reus accelera el servei porta a porta de fracció vegetal

Reus
societat

A punt la Fira Gran, el saló de les persones grans

L’hospitalet de llobregat
societat

El Govern destina més d’un milió d’euros a l’assistència judicial de les víctimes de violència masclista

barcelona