Societat

PERE MORAGAS

PRESIDENT DE LA COMISSIÓ ORGANITZADORA DEL CARNAVAL DE L’ALT MARESME

“Carnaval és per riure, i s’ha de començar per fer-ho d’un mateix”

La rua mancomunada entre Pineda de Mar i Calella celebra demà els 19 anys amb l’èxit consolidat i amb la participació d’algunes de les millors comparses i carrosses del país

A punt de fer vint anys d’una rua que ja és tot un referent dins i fora del Maresme.
Han passat volant, tot i que hi hem dedicat molt d’esforç fins arribar aquí, amb una proposta de gran qualitat.
Com va començar tot plegat?
Calella va deixar de fer la rua i des del barri del Poblenou, que estem a tocar, ens vam engrescar per continuar amb la celebració. Després d’uns anys de fer el carnaval en solitari, des de Calella ens van demanar de col·laborar, i ho vam veure bé. I així també ens hem pogut fer grans. Ara fem un recorregut conjunt i ambdós municipis poden gaudir de la festa.
L’evolució ha estat notable.
Des del començament teníem al cap fer una rua de carnaval de qualitat, d’aquelles que fan badar la boca davant de les carrosses o els balls de les comparses. Al començament va costar perquè no acabàvem de definir l’estructura, però amb els anys els mateixos grups han vist clar què demanava la festa.
Selecció natural?
En certa manera. No hi pot caber tot, s’han d’establir uns mínims perquè tot el conjunt mantingui el nivell. Estem parlant d’una cita que aquest any reuneix 33 carrosses i 1.650 participants arribats de llocs com Tossa, Lloret, Riells i Viabrea, Montcada i Reixac, Castell d’Aro, Barcelona, Igualada...
Que es faci una setmana després que el carnaval tradicional també ajuda a la participació?
Ha estat una de les millors decisions que hem pres, perquè aquest marge de temps et permet atraure grups de molt lluny que si no fos així no vindrien. Compteu que pràcticament no ens falla cap cada any. Repeteixen perquè els tractem molt bé i allarguen la possibilitat de mostrar al públic la feina que hi ha darrere de cada comparsa i de cada carrossa, algunes d’elles veritables obres d’art.
Hi ha hagut algun moment en què l’entitat hagi volgut llançar la tovallola?
Cada any [riu]. És una feina que crema molt, i gent que vulgui treballar sense cobrar no n’hi ha gaire. Cada edició ens plantegem deixar-ho, però el cert és que n’estem tan satisfets d’on ha arribat el carnaval de l’Alt Maresme, que és tan reconegut i valorat que ens fa recança fer el pas al costat. I és que ens ho passem tan bé!
Quin és el secret per garantir el desenvolupament normal de la rua?
Ara pràcticament va sola, i la majoria de participants ja coneixen com funciona. Som cinc a la junta, i durant les hores que dura la rua anem amunt i avall controlant que no hi hagi problemes. Creiem que hem arribat al límit de la nostra capacitat, perquè el nen se’ns ha fet molt gran.
Un dels canvis més valorats va ser que el jurat fos itinerant.
Cert. Quan teníem el jurat estàtic era bonic en el moment en què cada grup feia el ball a davant, però a la resta del recorregut els participants perdien activitat i en alguns llocs tot quedava molt deslluït. Ara, amb un jurat que no saben on és, les comparses tenen l’obligació de donar-ho tot a cada moment, i paral·lelament també hem guanyat en temps, perquè hem reduït la durada de la rua a unes tres hores.
Quants premis hi ha?
En conjunt atorguem més de 13.000 euros en premis i els repartim entre vint guardons a les comparses grans, de més de vint persones, i cinc a les petites. A més, les carrosses també tenen cinc premis. L’any passat va coincidir que la comparsa gran guanyadora també va aconseguir el primer premi de la carrossa.
Per què acostumen a guanyar sempre els grups de la banda de Girona?
Perquè són uns especialistes i es nota que es tan preparats i s’hi dediquen molt. Ara, els de Montcada i Reixac déu n’hi do les vegades que s’han endut els primers premis.
L’Alt Maresme té tradició de carnaval?
Si no n’hi havia, l’hem acabada de promoure nosaltres! Potser més Calella, perquè allà va començar la rua inicial que també atreia molta gent.
Esteu d’acord amb la dita per carnaval tot s’hi val?
Del tot. És el dia adient per fer mofa de tot i de tothom amb llibertat absoluta.
I per fer reivindicació de determinats sectors?
No és el lloc ideal i s’ha de deixar per a un altre moment. Carnaval és per disfrutar i per riure, i s’ha de començar per fer-ho d’un mateix.
Diuen que aquest cap de setmana farà mal temps.
Esperem que s’equivoquin, però tampoc passaria res perquè no l’hem anul·lat mai. Només un cop el vam haver de celebrar dins la fàbrica Llobet. No ens atura ni la pluja!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona