Societat

Llevantada i col·lapse metropolità

pluJA · Les tempestes omplen a vessar les rieres del Vallès Occidental i el Baix Llobregat retards · Cues quilomètriques als accessos i les vies de tota l’àrea metropolitana de Barcelona ebre · Alarma al Montsià, sobretot a un aïllat Mas de Barberans R1 · Rodalies va aturar-se cinc hores entre Blanes i Maçanet

La llevantada d’ahir a la matinada i durant tot el dia va acarnissar-se sobre el litoral i el prelitoral. El Vallès Occidental, sobretot Terrassa i Rubí, l’àrea metropolitana de Barcelona i l’Ebre, especialment Mas de Barberans, van ser els indrets més afectats per les pluges i les crescudes de les rieres, en un dia de col·lapse viari, afectacions constants al transport públic a gairebé totes les comarques i nombrosa acumulació d’aigua en passos subterranis i espais amb desnivell.

No hi va haver víctimes, tot i que els GRAE i els Mossos d’Esquadra busquen un home estranger que podria haver caigut, ahir a la tarda a la riera de Sant Ferriol de la Garrotxa. Tampoc grans desperfectes en infraestructures, però sí col·lapse a tota l’àrea metropolitana de Barcelona, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, sobretot al matí i a mitja tarda, coincidint amb els dos episodis de pluja més intensa. Va ser a Vallirana on es va haver de desallotjar els 340 nens de l’escola Campderrós, pel fet que la riera que hi passa pel costat es va desbordar. La riera que duu el mateix nom va obligar la direcció a demanar a les famílies de desallotjar el centre a l’hora de sortida del migdia

Els bombers van fer mig centenar de sortides –més de 1.200 trucades d’alerta al 112 fins al vespre– per petites inundacions en baixos i aparcaments, la crescuda i desbordaments puntuals de rieres, i per carreteres i passos subterranis que van quedar negats. En una dotzena de carreteres es van produir esllavissades petites, sobretot al Vallès Occidental i el Baix Llobregat. La majoria, al voltant de Castellbisbal, Castellbell i el Vilar, Vacarisses, Vallirana, el Papiol, i Corbera de Llobregat. A Abrera es va produir un esvoranc a la C-55. A Rubí es va haver de desallotjar un institut i a Viladecavalls una vintena de domicilis en cedir un talús al carrer d’Anna Frank.

Les rieres de Terrassa i Rubí van omplir-se ahir al matí com feia anys no es veia. Els accessos al riu Ripoll van quedar tallats a l’altura de Sabadell. La mateixa tromba d’aigua del migdia va obligar a tallar durant unes hores la línia de Terrassa dels FGC a l’altura de Sant Cugat. Les barreres del peatge de l’autopista C-16 a Sant Vicenç de Castellet es van obrir al vespre pel fet que a les carreteres C-55 i C-58 hi havia alguna esllavissada.

Barrancs al Montsià

Les pluges de més de 134 litres per metre quadrat al Montsià van fer sobreeixir el Barranquet i el barranc del Pelós a Mas de Barberans. El municipi va quedar tallat en el seu accés per carretera durant diverses hores, i alguns carrers van convertir-se en autèntiques rieres que arrossegaven contenidors i tot. Ulldecona i Tortosa van haver de restringir algunes vies al pas dels vehicles, per evitar que se’ls endugués el corrent d’aigua. Els bombers van témer que una dona hagués estat arrossegada per la riuada al pas de la barca de Benifallet, a l’Ebre. Però va deixar-hi el vehicle ple d’aigua i va poder sortir-ne abans de la crescuda més forta.

Les dues rondes que envolten Barcelona van viure un col·lapse constant durant tot el dia. La caiguda d’aigua va fer tancar diverses estacions del metro al matí i a la tarda. Mitja dotzena d’estacions van quedar tancades al públic entre mitja hora i una hora, tot i que els combois hi circulaven, com ara el Clot, Fabra i Puig, la Barceloneta, o Marina. La L3 es va aturar uns minuts ahir al matí. Més de dos mil abonats van quedar sense llum durant mig dia al districte de Sant Martí de Barcelona. A Esplugues, un pi de grans dimensions va caure sobre el carrer i va aixafar cinc vehicles. L’aeroport del Prat va haver de desviar una desena de vols a Reus i Marsella, i va patir retards.

Tall a l’R1, a la Selva

La caiguda d’un arbre sobre la via del tren entre Blanes i Maçanet de la Selva a causa de les fortes pluges va afectar ahir al matí durant cinc hores el servei d’aquesta línia R1. Per facilitar la mobilitat dels viatgers afectats, Renfe va haver d’habilitar un servei alternatiu per carretera entre aquestes estacions. La circulació dels combois es va restablir a les 11.15 hores, després que estigués interromput des de les 06.15. La pluja també va afectar la carretera GI-555 a Massanes i la GI-7445, que és la que porta a la urbanització de Riuclar, també de Massanes, per la caiguda de pedres i un talús. També va resultar afectat l’accés a l’estació de tren de Maçanet-Massanes. Precisament va ser en aquesta zona on ahir de matinada també la forta pluja va afectar alguns vehicles que circulaven per la C-35 i que es van espatllar per l’aigua. També es va haver de tallar l’N-260 a Sales de Llierca, la C-150a a Porqueres per bassals i, al vespre, la C-66 a Celrà per un accident.

195
litres /m² van caure ahir a Rubí. Al Papiol 177 i a Mas de Barberans van ser 134.
1.200
trucades va tenir durant el dia d’ahir el telèfon d’emergències 112 de Protecció Civil i els Bombers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC