Societat

Societat

Una casa de Serinyà molt especial

La Fundació Mas Casadevall, referent al nostre país del tractament de la gent amb trastorn de l’espectre autista, compleix 30 anys

Cinc famílies barcelonines van crear el 1988 el que ara coneixem com a Fundació Autisme Mas Casadevall, una institució que tres dècades després està plenament consolidada com a referent de l’atenció a les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) al nostre país. Els pioners tenien fills que sortien de l’edat escolar i, en aquella època, el seu futur havia d’implicar forçosament l’aïllament, bé ingressant en un centre psiquiàtric convencional o bé tenint-los tancats a casa.

Aquells pares no s’hi van resignar i, agafant el model experimentat ja a països com ara França, van bastir un espai acollidor on els joves poguessin desenvolupar les seves capacitats a través del treball i l’autoestima, amb l’ajuda d’un equip de tècnics. El lloc escollit va ser una antiga casa de pagès de Serinyà, el mas Casadevall, el banc propietari de la qual l’havia posat a subhasta. A base de crèdits i ajudes institucionals, les cinc famílies van reunir els diners necessaris. Un cop fetes les lògiques obres per adaptar-la a la seva nova funció, la masia es va estrenar com a residència per a gent amb TEA amb tan sols cinc inquilins i dos tallers ocupacionals.

Ara la casa té 38 usuaris, que és la seva màxima capacitat (30 són residents i vuit el fan servir de centre de dia), i deu tallers. Prop de 50 persones els atenen. Lluny de ser un grup tancat, els inquilins del Mas Casadevall tenen un contacte regular amb la resta de la societat, bé a través del restaurant que hi ha a la mateixa masia, bé amb les parades de productes de l’hort que porten a mercats... Des de bon principi, la fundació ha establert acords amb altres institucions per anar desenvolupant projectes. Ara estan immersos en el que sens dubte és el més ambiciós d’aquestes tres dècades: la creació d’un centre de detecció precoç del TEA, junt amb l’hospital Sant Joan de Déu, la Universitat Ramon Llull - Blanquerna, el Centre Genòmic de Barcelona i l’Obra social de “la Caixa”.

El 30è aniversari s’està commemorant al llarg d’aquest any i seguirà durant els primers mesos de l’any que ve. Un d’aquests esdeveniments és un dinar benèfic que tindrà lloc aquest dissabte al restaurant La Carpa, a Banyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Badalona declara nul·les les ajudes als afectats de l’esfondrament del carrer Granada

Badalona
EQUIPAMENTS

Canvien l’enllumenat del camp de futbol del Pla de Salt

SALT
Urbanisme

Collboni es grava circulant en bici per un carrer on va prohibir-les

Barcelona
SOCIETAT

Desestimat el darrer intent dels ocellaires de la Rambla de mantenir les parades

Barcelona
sociETAT

L’examen de castellà i literatura dona el tret de sortida a la Selectivitat

barcelona
Educació

De cinc a més de 50 alumnes en una dècada a l’escola de Vilada

Vilada
GIRONA

Les PAU comencen amb la prova de Llengua Castellana i literatura

GIRONA

Anuncien per la tarda fortes tempestes a la majoria de la demarcació

GIRONA
Infraestructures i serveis

La Generalitat espera aprovar a l’estiu el projecte del tramvia del Camp de Tarragona

Tarragona