Societat

L’Audiència revisa la sentència dels joves d’Altsasu

El fiscal hi segueix veient “terrorisme” i demana més anys de presó

Sis nous testimonis afirmen que alguns dels joves no van participar en la baralla i un d’ells no hi era

La sala d’apel·lacions de la l’Audiencia Nacional va celebrar ahir una vista per revisar la sentència de condemna contra 8 joves veïns d’Altsasu (Navarra) dictada pel mateix tribunal el juny passat. L’Audiencia Nacional els va condemnar aleshores a entre 2 i 13 anys de presó per una baralla amb dos guàrdies civils i les seves parelles en un bar, que va tenir lloc l’octubre del 2016.

El cas ha aixecat una onada d’indignació i solidaritat a Euskal Herria i Catalunya amb els condemnats, en considerar-se desproporcionades les acusacions i les condemnes. Sis nous testimonis aportats per les defenses que no havien estat admesos en el judici, van declarar ahir que tres dels acusats o no eren al lloc dels fets o no havien agredit ningú. En aquest sentit, tots els testimonis han assegurat que ni Julen Goikoetxea ni Jon Ander Cob, condemnats actualment a 9 anys de presó, van participar en la baralla. De fet, en el cas de Cob afirmen que no va aparèixer pel bar Koxka d’Altsasu, ja que després d’un partit de pilota basca va anar als bars Arkangoa i Gautxori, sense arribar a l’establiment on es va produir la baralla. Els advocats dels dos joves van demanar-ne l’absolució, mentre que el defensor d’Adur Ramírez assegurava que no hi ha proves contra ell. El fiscal va intentar ahir desacreditar els testimonis tot dient que eren amics dels condemnats.

La revisió de la sentència s’ha fet a instàncies de les defenses dels joves i també de la fiscalia, que demana 62 anys de presó en apreciar un delicte de “terrorisme” i tot vinculant-lo amb ETA. Els dos recursos enfronten els joves a una nova sentència, i caldrà veure si la sala accepta o no condemnar-los per terrorisme, un criteri que va ser rebutjat aleshores pel tribunal malgrat considerar els fets “notablement greus”. Finalment, se’ls va condemnar pels delictes d’atemptat a agents de l’autoritat, lesions, desordres públics i amenaces. El cas va quedar ahir mateix vist per a sentència, que es coneixerà en les properes setmanes o mesos.

LA XIFRA

800
dies
porten a la presó tres dels joves condemnats i 232 quatre joves més per la mateixa baralla al bar Koxka.

LA XIFRA

62
anys
de presó és la pena que demana la fiscalia, considerant que va ser un acte de terrorisme.

“Esperem que acabi tota aquesta injustícia”

Les famílies de les mares i els pares dels joves empresonats van ser presents ahir a la vista a Madrid. Una revisió del cas que havia de durar dos dies però que la sala va enllestir en dues hores. En un vídeo gravat durant el viatge d’anada en cotxe i tot passant pel davant de la presó de Zaballa on tenen pres el seu fill, la mare d’Adur Ramírez assegurava que les famílies esperen “amb incertesa i esperança que acabi tota aquesta injustícia”, deia Bel Pozueta. Membres de col·lectius del poble d’Altsasu van demanar, en un manifest aquest diumenge passat, la “llibertat” per als condemnats i el cessament de la “utilització política”d’una baralla.

Per contra, el fiscal José Perals es va reafirmar ahir en la seva tesi que es tracta d’un delicte d’amenaces i lesions terroristes, pel qual demana penes d’entre 12 i 62 anys de presó. O bé entre 6 i 17 anys de presó per terrorisme i desordres públics, elevant en ambdós casos les penes actuals, que són d’un màxim de 12 anys. Per al fiscal no existeix “conspiració de la Guàrdia Civil ni muntatge policial”. També van mantenir les acusacions el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) i l’Associació Unificada de Guàrdies Civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona