La Setmana Santa salva els mobles

Les reserves d'última hora milloren les previsions inicials, però l'ocupació hotelera es concentra bàsicament en dos dies

El gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià, és dels que tenen clar que quan es parla de Setmana Santa, pel que fa al turisme, essencialment es parli de dos únics dies: aquest any, Divendres Sant i l'endemà dissabte. Sabrià explica que de mitjana les xifres superen el 70%. Tot i que admet que són unes dades lleugerament superiors a les de la Setmana Santa de l'any passat, recorda que «la gent continua tenint ganes de sortir, però contenint la despesa». Això ha fet que els dies estel·lars hagin estat divendres i dissabte, perquè les estades són més curtes. «Si es poden estalviar una nit, se l'estalvien», declara Sabrià.

Martí Sabrià afirma que el hotelers de la Costa Brava no han notat una davallada en l'ocupació arran del temporal de neu, però recorda que el turisme de Setmana Santa és nacional i que es mou per reserves d'última hora, «i sempre en funció del temps que fa», puntualitza. Això es va notar, i molt, diumenge, que per culpa de la pluja molta gent ja no va pernoctar. Amb tot, després d'un hivern tan llarg el balanç, segons Sabrià, és d'«una injecció de moral», tot esperant com anirà d'aquí a Sant Joan, amb gairebé tots els hotels oberts. En la mateixa línia es manifesta Lluís Fernández, de l'Associació d'Hostaleria Alt Empordà, on el temps no els ha perjudicat tant.

Pel que fa als apartaments turístics, el president de l'associació, Josep Comaposada, afirma que la cosa ha anat molt millor als apartaments de muntanya i interior, amb un 70% d'ocupació, sempre tenint en compte que a la costa només hi ha oberts un 30% dels apartaments.

Quant als càmpings, el president de l'associació, Josep Maria Pla, ha declarat que l'ocupació s'ha mantingut, i en algun cas ha resultat sensiblement inferior.

A Catalunya, l'ocupació mitjana ha estat d'un 75%

La crisi econòmica feia pensar el pitjor. El sector hoteler català temia que durant la Setmana Santa hauria de passar la seva particular penitència amb unes previsions d'ocupació inferiors al 60% a la costa i lleugerament superiors a les zones turístiques de muntanya. La realitat, però, és tossuda i gràcies sobretot a les reserves de darrera hora aquestes perspectives s'han pogut millorar substancialment. Al conjunt del país l'ocupació hotelera mitjana durant aquests dies ha estat del 75%, i en el cas del litoral gironí i tarragoní ha arribat al 70%. El Pirineu lleidatà, per la seva banda, s'ha acostat el ple, ja que l'índex ha estat del 85%. Tot i això la conjuntura econòmica s'ha fet notar, i els turistes han optat per passar menys nits fora i contenir la despesa en oci i gastronomia.

A Girona, el turista hi fa 1,35 dies d'estada

El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, també coincideix que els turistes de Setmana Santa que visiten la capital gironina es concentra en dos dies, divendres i dissabte, en aquest cas amb un 90% d'ocupació. Segons Nicolazzi, l'estada mitjana del turista, essencialment nacional aquests dies, és de 1,35 dies. No només l'estada ha baixat, també els preus s'han ajustat. Per Nicolazzi, el temps ha perjudicat una mica, «perquè les pluges de diumenge han fet que molts hagin optat per marxar a última hora». Destaca també que s'ha arribat a un 20-25% de reserves de darrera hora, algunes fins i tot al mateix dia.

La neu continua sent un pol d'atracció

Pel que fa a les comarques vinculades a l'esquí, la situació ha estat molt bona, gràcies a una temporada més llarga del que és habitual i a les nevades que han caigut aquests darrers dies. Si bé encara la temporada té continuïtat, i cal esperar les valoracions finals, a la vall de Núria ja han avançat que les dades generals han estat lleugerament inferiors respecte a la temporada anterior; però «cal tenir en compte que la passada va ser una de les millors de la història», com bé recorda Mireia Alern, responsable de producció de la vall de Núria. La Setmana Santa ha estat marcada pel temps estable, amb algunes nevades a la nit, i la neu amb qualitats primavera o pols, segons els dies i les nevades. Quasi a totes les pistes del Pirineu gironí s'ha pogut gaudir del cent per cent dels remuntadors en funcionament i amb uns gruixos de neu immillorables per a l'època, d'uns 50 a 150 cm segons les pistes.

Concretament a l'hotel de la vall de Núria, l'ocupació mitjana ha arribat a un 80,5%, un punt més que l'any passat. I quant al cremallera, la cosa es dispara a un 25% més de visitants que han decidit gaudir d'aquest transport. Com a dada curiosa, destaca que en aquesta pista d'esquí es va arribar al 100% d'ocupació durant el dilluns dia 29 de març i el Divendres Sant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ