La capital dels sentits

Granada és la quinta essència de l'art àrab a la Península, amb un patrimoni artístic i cultural incalculable, que, diuen, cal visitar almenys un cop a la vida

Segons la llegenda situada a la torre de la Pólvora, presidint l'Alcassaba, no hi ha pena més gran al món que ser cec a Granada. I és que aquesta ciutat no només es visita i es gaudeix, sinó que se sent i es veu a través de tots els sentits. Com Roma, la capital del regne nassarita s'alça entre set turons, flanquejats pels rius Darro i Genil, a recer dels cingles de Sierra Nevada. Última capital d'Al-Andalus, el rei nassarita Boabdil la va entregar als Reis Catòlics el 2 de gener del 1492. La llarga estada dels àrabs a la ciutat va convertir aquesta ciutat en un veritable museu històric i artístic a l'aire lliure. Però Granada no és només això. Granada és una ciutat per passejar, que convida a recórrer els seus carrerons amb tranquil·litat, a respirar l'aroma i l'encís de les seves vil·les, de les seves artèries empedrades, dels seus impressionants monuments, en definitiva, de la seva història. En arribar-hi, una premissa fonamental per al visitant: que es prengui tot el temps del món per viure-la. Meravelles com l'Alhambra i el Generalife exigeixen una dedicació especial que no es pot mesurar amb el rellotge a la mà. I passejar pels carrerons que envolten la catedral o pel barri de l'Albaicín, on vivien els artesans i la noblesa, o pel Realejo, assentament de la població jueva, o el Sacromonte, el Zaidín-Vergeles, la Chana, l'Almanjávar o la Cartuja, requereix perdre irremeiablement la noció del temps.

El monument més conegut de la ciutat i una de les autèntiques set meravelles del món s'alça sobre un turó entre fonts i boscos centenaris. Obra cimera de l'art musulmà a l'Estat espanyol, la seva construcció es van iniciar el 1238. És un dels monuments més visitats de la Península i, sens dubte, un els més apreciats internacionalment, tant per la seva bellesa com per l'impressionant panorama que ofereix la seva situació. Aquest impressionant conjunt monumental va ser en l'antiguitat una destacada residència nassarita: fortalesa, Medina i Palau Reial.

Davant de l'Alhambra, en un altre turó, hi ha el barri morisc de l'Albaicín, declarat Patrimoni de la Humanitat, un estret i fascinant laberint de carrerons, amb cases blanques dotades de bonics jardins interiors, conegudes com a cármenes. En aquest barri, que s'ha de recórrer a peu, hi ha el mirador de San Nicolás, des d'on es pot contemplar una preciosa vista del palau nassarita.

Al centre de la ciutat es troba una de les primeres i més importants construccions renaixentistes de l'Estat espanyol, tot i que el primer projecte de l'edifici era d'estil gòtic. Adossada a la catedral hi ha la Capella Reial, construïda per acollir els cossos dels Reis Catòlics un cop morts.

A l'esquerra de la façana principal de la catedral s'inicia l'Alcaicería, una conegudíssima zona comercial i turística, amb els seus carrerons i botiguetes, que encara manté l'aire musulmà i de soc del barri que era inicialment.

La Zambra i el Sacromonte

Granada és una de les principals referències del flamenc i, concretament, el Sacromonte, un dels seus bressols. Aquest barri gitano és epicentre del que els experts anomenen la jondura i el duende i origen de la Zambra, una festa de cante i ball flamenc que es remunta al segle XVI, als rituals nupcials dels moriscos de la ciutat, i que es recorda ara cada nit per als turistes.

DADES D'INTERÈS

Situació. Granada és la capital de la província andalusa del mateix nom.
Població. 243.341 habitants.
Accessos. L'aeroport es troba a 15 km de la ciutat. L'estació ferroviària està dins la ciutat. I per carretera, l'autovia A-92 la comunica amb Sevilla i amb Màlaga.

DADES D'INTERÈS

Patronat Provincial de Turisme de Granada. Plaça de Mariana Pineda, 10. Tel. 958 24 71 46. www.turgranada.es
Oficina Municipal d'Informació Turística. Ajuntament de Granada. Plaça del Carmen, s/n. Tel. 902 40 50 45. Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 19 h; diumenge i festius, de 10 a 14 h. www.granadatur.com
Oficina d'Informació de l'Alhambra i Generalife. Av. Generalife, s/n. Tel. 958 54 40 02. www.andalucia.org

Avantatges per al visitant

ARIADNA VENTURA

Una bona manera de visitar Granada sense cues, sense esperes i amb avantatges addicionals en el preu i el transport urbà és adquirir un abonament turístic, amb descomptes i facilitats per a l'usuari molt interessants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA