Societat

El temporal deixa més de 100 l/m2 a Mallorca i afecta el trànsit aèri

El poble de Santanyí ha estat el més afectat per les pluges

Es desvien cinc vols de l’aeroport d’Eivissa i tres de Palma

El pas d’una depressió aïllada en nivells alts (DANA) per les Illes Balears ha deixat aquest dimarts precipitacions de 101 litres per metre quadrat a la localitat mallorquina de S’Alqueria Blanca, al municipi de Santanyí, i ha obligat a desviar de 8 vols dels aeroports de Palma i Eivissa.

A Formentera han caigut 86,5 litres per metre quadrat; 58,8 l/m2 a l’aeroport d’Eivissa; 56 l/m2 a Campos; 54,6 l/m2 a Banyalbufar i 32,8 l/m2 a Portocolom, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) de les sis de la tarda.

Les fortes precipitacions han afectat el trànsit aeri i s’ha hagut de desviar vuit volts que tenien com a destinació les Illes Balears. En concret, fins a dos quarts de set s’han desviats 5 vols d’Eivissa i 3 de Palma.

El temporal ha arribat a les illes des del sud-oest, de manera que les pluges han afectat Eivissa i Formentera a primera hora.

Com a principals conseqüències, el nou edifici dels jutjats d’Eivissa s’ha inundat sense haver-se encara estrenat. L’Autoritat Portuària de Balears ha activat el Pla Interior Marítim (PIM) per intentar contenir els abocaments de pluvials al port d’Eivissa. A més, hi ha hagut talls de diversos túnels i passos subterranis de carreteres de la illa.

Les pluges han arribat a Mallorca per ponent cap al migdia i la Aemet ha arribat a activar l’alerta vermella, per risc extrem, entre les dues i les quatre de la tarda en tot l’est de Mallorca, per pluges de més de 90 litres per metre quadrat en un hora, amb una probabilitat del 70 %, en una zona que ja va patir greus inundacions el 9 d’octubre de l’any passat, en les quals van morir 13 persones.

Fins a les tres de la tarda el Servei d’Emergències 112 ha registrat 88 incidents a causa del temporal a totes les Illes Balears: 56 a Mallorca, 29 a Eivissa i 3 a Formentera, la majoria d’ells (36 casos) per inundacions en habitatges i en trams de la via pública, i per despreniments d’elements urbans (13).

Ses Salines i Santanyí han estat els municipis mallorquins més afectats per l’episodi.

A Palma, l’Ajuntament ha tancat al bany les 7 platges pel mal temps, i tres d’elles (Can Pere Antoni, Ciutat Jardí i Sant Agustí) per abocaments d’aigües mixtes –pluvials i residuals– procedents d’estacions depuradores i emissaris.

El departament de Carreteres del Consell de Mallorca ha tallat temporalment al tràfic alguns trams de carreteres inundats, però a les quatre de la tarda estaven tots buidats. Els autobusos interurbans TIB han inhabilitat temporalment fins a quatre parades de la línia L502 en la Colònia de Sant Jordi.

Efectius de cinc parcs dels Bombers de Mallorca, amb 11 vehicles i 24 bombers, han treballat en diferents punts de l’illa en buidats i retirada d’arbres de les vies, en una tasca en la qual també han participat 2 vehicles autobomba, 10 brigadistes i 2 tècnics de l’Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra